V eduardovskom Anglicku bolo dostupných množstvo odrôd jabĺk a ovocie bolo mimoriadne obľúbené pri varení i pečení. Keď môžete, vyberte si na jablkový drobený koláč (Apple Crumble Cake) dedičné odrody, ktoré sú trpkejšie a všestrannejšie. Granny Smith a Cox’s sú dobrou voľbou, rovnako ako Breaeburn. Bramley je najznámejšia odroda na varenie a dobrá stávka na akýkoľvek recept na pečenie.
Ingrediencie na jablkový drobený koláč (12 porcií):
- Na koláč:
- Nesolené maslo na plech
- 375 g (3 šálky) múky, plus navyše na plech
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 200 g (1 šálku) práškového cukru
- 210 g (1 šálku) svetlohnedého cukru
- 180 ml (3/4 šálky) repkového oleja
- 170 g (3/4 šálky) nesladenej jablkovej omáčky (nesladenej detskej výživy)
- 3 vajcia
- 3 olúpané, zbavené jadrovníkov a nakrájané na kocky jablká na varenie
- Na mrveničku:
- 125 g (1 šálku) univerzálnej múky
- 115 g (1/2 šálky) studeného, nakrájaného na kocky a nesoleného masla
- 100 g (1/2 šálky) svetlohnedého cukru
Výrobný postup:
- Na prípravu koláča predhrejeme rúru na 180 ºC. Formu na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm zľahka vymastíme maslom, potom vysypeme múkou a prebytok vyklepeme.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, sódu bikarbónu, škoricu a soľ. V stredne veľkej miske vyšľaháme oba cukry, olej, jablkovú omáčku a vajcia. V strede múčnej zmesi urobíme jamku, pridáme do nej cukrovú zmes a miešame do hladka. Pridáme jablká a miešame, kým nie sú rovnomerne rozložené. Zmes rozotrieme do pripravenej formy, vrch uhladíme.
- Na prípravu mrveničky, v miske zmiešame prstami múku, maslo a hnedý cukor. Zmes roztlačíme do gule a potom prstami rozdelíme na hrubú strúhanku. Mrveničkou rovnomerne posypeme vrch koláča.
- Koláč pečieme asi 1 hodinu, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke. Nakrájame na štvorce a podávame.
Upečte si horúce krížové buchty alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko