matovy hrasok priloha vecera 1. trieda titanic

5 receptov na prílohy z 1. triedy Titanicu

Prílohy z 1. triedy Titanicu sprevádzali hlavné jedlá počas 5. chodu – Ďalší chod na večeru v posledný deň plavby. Hlavnými jedlami boli Jahňacie s mätovou omáčkou, Calvadosom glazované pečené kačiatko s jablkovou omáčkou a Pečená hovädzia sviečkovica na lesnícky spôsob. Pasažieri mali na výber tieto prílohy z 1. triedy Titanicu:

  • Zámocké zemiaky,
  • Mätový hrášok,
  • Krémové mrkvy,
  • Dusenú ryžu,
  • Zemiaky na spôsob Parmentier a
  • Varené nové zemiaky.

Recepty na jednotlivé prílohy z 1. triedy Titanicu nájdete nižšie.

Zámocké zemiaky

Zámocké zemiaky sú na menu lístku z osudného večera uvedené v tom istom riadku ako pečená sviečkovica a preto recept na zemiaky uvádzam pri sviečkovici.

Mätový hrášok

Autori vo svojej knihe uvádzajú, že zo všetkých klasických francúzskych variácií na zeleninu je mätový hrášok jedným z najchutnejších.

Ingrediencie na Mätový hrášok (6 porcií):

  • 1 polievkovú lyžicu soli
  • 4 šálky (500 g) čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 2 a 1/2 polievkovej lyžice nasekanej čerstvej mäty (alebo 1 čajovú lyžičku sušenej)
  • 1/4 čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 bielka
  • 1/2 šálky (125 ml) smotany na šľahanie
  • vetvičky čerstvej mäty
  • kyslú smotanu alebo crème fraîche

Výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci s vriacou vodou rozpustíme všetkú soľ, pričom si ponecháme 1/4 čajovej lyžičky soli. Pridáme hrášok a 2 minúty blanšírujeme. Precedíme a opláchneme pod studenou vodou. Necháme odkvapkať.
  2. Hrášok, mätu, cukor, zvyšnú soľ a korenie vložíme do mixéra alebo kuchynského robota. Mixujeme, kým nevytvoríme hladké pyré. Kým je mixér zapnutý, po jednom pridávame bielky. Nakoniec prilejeme smotanu na šťahanie a mixujeme dovtedy, kým sa zmes dobre nespojí.
  3. Hrachovú zmes rozdelíme medzi 6 vymastených malých zapekacích misiek alebo misiek na soufflé vystlaných kruhmi z papiera na pečenie. Misky vložíme do pekáča. Nalejeme toľko vriacej vody, aby siahala do polovice misiek. Zakryjeme fóliou a pomocou ostrého noža urobíme vetracie otvory. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút alebo kým špáradlo vložené do stredu hrášku nevytiahneme čisté. Necháme 2 až 3 minúty odpočívať. Nožom prejdeme po okraji každej misky a hrášok vyklopíme na zohriate taniere. Odstránime kruhy z papiera na pečenie.
  4. Ozdobíme vetvičkou mäty a kôpkou kyslej smotany.

Krémové mrkvy

Štandardom v eduardovských časoch bolo varenie zeleniny domäkka. Tu, ako ústupok moderným chutiam, odporúčame mrkvu variť, kým ju ľahko neprepichne vidlička.

Ingrediencie na krémové mrkvy (6 porcií):

  • 8 až 9 olúpaných stredne veľkých mrkiev
  • 1 celú škoricu (alebo 1 čajovú lyžičku mletej škorice)
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipku mletého čierneho korenia
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
  • 1/3 šálky (75 ml) smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice nadrobno nasekanej čerstvej pažítky

Výrobný postup:

  1. Mrkvu vložíme do stredne veľkého hrnca s dostatkom vody, aby bola mrkva zakrytá. Pridáme celú škoricu. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme 6 až 8 minút alebo kým mrkvu neprepichneme vidličkou. Scedíme, odstránime celú škoricu a mrkvu vrátime do hrnca. Pridáme maslo, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok a korenie. Premiešame. Pridáme citrónovú šťavu a smotanu. Varíme 1 minútu alebo kým smotana mierne nezhustne.
  2. Dochutíme podľa potreby. Preložíme na plytkú servírovaciu misu. Posypeme pažítkou a podávame.

Dusená ryža

Recept na Dusenú ryžu nájdete v článku Čo by bolo hlavné jedlo bez prílohy v 2. triede Titanicu? Autori vo svojej knihe uvádzajú, že Escoffier odporúča dlhozrnnú ryžu Carolina, ale akákoľvek dlhozrnná ryža splní svoj účel.

Zemiaky na spôsob Parmentier

Zemiaky na spôsob Parmentier sa vyrábajú zo surových zemiakov nakrájaných na kocky, opražených na masle a posypaných pažítkou.

Varené nové zemiaky

Recept na Varené zemiaky nájdete v článku Pečené bravčové mäso s varenými zemiakmi a zeleným hráškom. Nové zemiaky by boli nakrájané na kocky, uvarené a podávané s maslom.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko