Pečená treska s ostrou omáčkou bola jedným z hlavných jedál, ktoré by ste si ako pasažier 2. triedy Titanicu mohli vybrať po polievke. Ako prílohu vám odporúčam varené alebo pečené zemiaky.
Pečená treska
Treska bola a predpokladám, že stále je základom britskej kuchyne. Briti by ju mohli jesť na raňajky (často údenú), na čaj o piatej, ale aj na večeru.
Pečená treska – ingrediencie (6 porcií):
- 3/4 šálky (175 ml) majonézy
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
- 6 filé z tresky (okolo 225 g každé)
- 3/4 šálky (60 g) čerstvej strúhanky
- 3 polievkové lyžice (45 g) nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 polievkové lyžice (45 g) čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1 a 1/2 polievkovej lyžice (22 g) nasekanej čerstvej pažítky
- citrón
Pečená treska – výrobný postup:
- V malej miske zmiešame majonézu a horčicu. Na vymastený papier na pečenie poukladáme filety. Pomocou zadnej strany lyžice rovnomerne rozotrieme majonézovú zmes na rybu. V ďalšej miske zmiešame strúhanku, petržlenovú vňať a parmezán. Zmesou posypeme filé.
- Ryby vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 7 až 8 minút alebo kým nie sú nepriehľadné a ľahko sa odlupujú vidličkou. Grilujeme 1 až 2 minúty alebo kým strúhanková zmes nezhnedne. Preložíme na rozohriaty tanier a posypeme pažítkou. Podávame s citrónom a ostrou omáčkou.
Ostrá omáčka
Sladká vďaka maslu, cibuli a hnedému cukru. Slaná vďaka paradajkovej paste a worcesterskej omáčke. Ostrá vďaka chilli omáčke a horčičným semienkam. Je až neuveriteľné, ako sa všetky chute v tejto omáčke dopĺňajú. Žiadna nevyčnieva, žiadna nechýba.
Ingrediencie na ostrú omáčku (6 porcií):
- 2 polievkové lyžice (30 g) masla
- 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu
- 1 polievkovú lyžicu (15 g) hnedého cukru
- 1/4 čajovej lyžičky (1 g) soli
- 1/4 čajovej lyžičky (1 g) mletého čierneho korenia
- 1 polievkovú lyžicu (15 g) hladkej múky
- 3/4 šálky (175 ml) vody
- 2 polievkové lyžice (30 g) paradajkovej pasty
- 1 polievkovú lyžicu (15 g) jablčného octu
- jednu čajovú lyžičku (5 g) drvených horčičných semienok
- 1 čajovú lyžičku (5 g) worcesterskej omáčky
- kvapku ostrej chilli omáčky
Ostrá omáčka – výrobný postup:
V malom hrnci rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a za stáleho miešania varíme 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne. Zvýšime teplotu, primiešame hnedý cukor, soľ a korenie. Za častého miešania pokračujeme vo varení ďalších 5 minút alebo kým cibuľa nezhnedne. Poprášime múkou a za stáleho miešania varíme 45 sekúnd. Primiešame vodu, paradajkovú pastu, ocot, drvené horčičné semienka, worcesterskú omáčku a ostrú chilli omáčku. Privedieme k varu a teplotu znížime na minimum. Varíme 2 minúty alebo kým omáčka nezhustne. Precedíme a udržiavame v teple.
Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:
- 1. chod – polievka:
- 2. chod – hlavné jedlá:
- 3. chod – dezerty:
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Vínové želé
- Kokosový sendvič
- Americká zmrzlina
- Miešané orechy
- Čerstvé ovocie
- Syr, sušienky
- Po večeri:
- Káva
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko