pecena treska s ostrou omackou vecera 2. trieda titanic

Pečená treska s ostrou omáčkou v 2. triede Titanicu

Pečená treska s ostrou omáčkou bola jedným z hlavných jedál, ktoré by ste si ako pasažier 2. triedy Titanicu mohli vybrať po polievke. Ako prílohu vám odporúčam varené alebo pečené zemiaky.

Pečená treska

Treska bola a predpokladám, že stále je základom britskej kuchyne. Briti by ju mohli jesť na raňajky (často údenú), na čaj o piatej, ale aj na večeru.

Ingrediencie (6 porcií):

  • 3/4 šálky (175 ml) majonézy
  • 1 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
  • 6 filé z tresky (okolo 225 g každé)
  • 3/4 šálky (60 g) čerstvej strúhanky
  • 3 polievkové lyžice (45 g) nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice (45 g) čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1 1/2 polievkovej lyžice (22 g) nasekanej čerstvej pažítky
  • citrón

Výrobný postup:

  1. V malej miske zmiešame majonézu a horčicu. Na vymastený papier na pečenie poukladáme filety. Pomocou zadnej strany lyžice rovnomerne rozotrieme majonézovú zmes na rybu. V ďalšej miske zmiešame strúhanku, petržlenovú vňať a parmezán. Zmesou posypeme filé.
  2. Ryby vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 7 až 8 minút alebo kým nie sú nepriehľadné a ľahko sa odlupujú vidličkou. Grilujeme 1 až 2 minúty alebo kým strúhanková zmes nezhnedne. Preložíme na rozohriaty tanier a posypeme pažítkou. Podávame s citrónom a ostrou omáčkou.

Ostrá omáčka

Sladká vďaka maslu, cibuli a hnedému cukru. Slaná vďaka paradajkovej paste a worcesterskej omáčke. Ostrá vďaka chilli omáčke a horčičným semienkam. Je až neuveriteľné, ako sa všetky chute v tejto omáčke dopĺňajú. Žiadna nevyčnieva, žiadna nechýba.

Ingrediencie (6 porcií):

  • 2 polievkové lyžice (30 g) masla
  • 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu
  • 1 polievkovú lyžicu (15 g) hnedého cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky (1 g) soli
  • 1/4 čajovej lyžičky (1 g) mletého čierneho korenia
  • 1 polievkovú lyžicu (15 g) hladkej múky
  • 3/4 šálky (175 ml) vody
  • 2 polievkové lyžice (30 g) paradajkovej pasty
  • 1 polievkovú lyžicu (15 g) jablčného octu
  • 1 čajovú lyžičku (5 g) drvených horčičných semienok
  • 1 čajovú lyžičku (5 g) worcesterskej omáčky
  • kvapku ostrej chilli omáčky

Výrobný postup:

V malom hrnci rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a za stáleho miešania varíme 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne. Zvýšime teplotu, primiešame hnedý cukor, soľ a korenie. Za častého miešania pokračujeme vo varení ďalších 5 minút alebo kým cibuľa nezhnedne. Poprášime múkou a za stáleho miešania varíme 45 sekúnd. Primiešame vodu, paradajkovú pastu, ocot, drvené horčičné semienka, worcesterskú omáčku a ostrú chilli omáčku. Privedieme k varu a teplotu znížime na minimum. Varíme 2 minúty alebo kým omáčka nezhustne. Precedíme a udržiavame v teple.

Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko