Madlenky, francúzske čajové koláčiky v tvare mušle, boli bežnou súčasťou čaju o piatej panstva Downton a uchovávali sa tiež v nádobách na sušienky pri posteliach na neskoré nočné občerstvenie.
Ingrediencie na madlenky (madeleines; v závislosti od veľkosti formičky 12-30 ks):
- 60 g (4 polievkové lyžice) rozpusteného a vychladnutého nesoleného masla, plus maslo izbovej teploty na vymastenie formičiek
- 60 g (1/2 šálky) samokypricej múky plus navyše na vysypanie formičiek
- 2 vajcia
- 70 g (1/2 šálky) práškového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Madlenky – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 190 ºC. Vymastíme 12 formičiek na madlenky (v závisloti od veľkosti, v mojom prípade ich bolo 30) maslom izbovej teploty, pričom dôsledne potrieme každú hranu. Formičky rovnomerne vysypeme múkou a prebytok vyklepeme.
- V miske pomocou elektrického mixéra vyšľaháme vajcia, práškový cukor a soľ na stredne vysokej rýchlosti asi 5 minút, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Zašľaháme vanilkový extrakt. Mixér vypneme a k vaječnej zmesi preosejeme múku. Pomocou mixéra na nízkej rýchlosti zašľaháme múku, kým sa úplne nezmieša. Znovu vypneme mixér a pomocou gumenej špachtle jemne vmiešame polovicu rozpusteného masla. Pridávame zvyšné rozpustené maslo, kým sa úplne nezmieša.
- Zmes nalejeme lyžicou do pripravených formičiek, pričom od vrchu necháme 2 mm medzeru. Madlenky pečieme 10-12 minút, kým vrch pri miernom stlačení prstom nevyskočí. V polovici pečenia otočíme plech. Plech vyberieme z rúry, ihneď ho prevrátime na mriežku (resp. jednotlivé formičky) a poklepaním plechu (formičiek) uvoľníme madlenky. Ak sa niektorá z nich neodlepuje, okraje uvoľníme nožom na maslo a potom ich obrátime a znova poklepeme. Necháme mierne vychladnúť a podávame teplé. Ak chceme, tesne pred podávaním vrch zľahka posypeme práškovým cukrom.
Upečte si lievance (crumpets) alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko