uhorkova polievka panstvo downton

Uhorková polievka z panstva Downton

Veľké panstvá ako Downton sa spoliehali na svoje záhrady, ktoré pokryli väčšinu požiadaviek na ovocie a zeleninu. Uhorky, ktoré sú základom dnešného receptu – Uhorková polievka, medzi nimi nesmeli chýbať. S dostatkom peňazí sa dalo vyrobiť takmer čokoľvek a vo viktoriánskej ére sa bohatí hrdili tým, že jedli mimosezónne produkty, vyšľachtené zručným vedením záhrady. V 20. storočí, keď nájomné za pôdu klesalo a mnohí aristokrati sa snažili udržať svoje majetky, hektáre skleníkov čoraz viac chátrali a kotly, ktoré kedysi vykurovali skleníky, boli opustené.

Niektoré sa zmenili na komerčné trhové záhrady, zatiaľ čo iné sa jednoducho stali neatraktívnymi. Ale ako každý záhradník vie, zeleninové záhrady, ktoré sú ponechané samy sebe, produkujú prebytok produktov a skúsení kuchári potrebujú recepty, aby sa s tým vysporiadali. Pôvodný recept na túto polievku sa objavil v knihe Moderné varenie pre súkromné ​​rodiny od Elizy Acton, ktorá je jednou z najpredávanejších v 19. storočí a zostáva v tlači viac ako 60 rokov. Kuchári, ktorí sa naučili svojmu umeniu vo viktoriánskom období, by to určite dobre poznali.

Uhorková polievka – ingrediencie (6-8 porcií ako predjedlo, 4 porcie ako ľahké hlavné jedlo):

  • 4 ošúpané uhorky, nakrájané na 2,5 cm plátky,
  • 1 nadrobno nakrájanú šalotku,
  • 600 ml kuracieho vývaru,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia,
  • 1 polievkovú lyžicu ryžovej múky,
  • 240 ml dvojitej smotany (45-48-60 % tuku),
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate bez stoniek.

Výrobný postup:

  1. Uhorky, šalotku, vývar, soľ a kajenské korenie zmiešame vo veľkom hrnci a privedieme k varu pri vysokej teplote. Znížime teplotu na miernu, čiastočne prikryjeme a varíme, kým uhorky nezmäknú, asi 45 minút.
  2. Odstránime z plameňa a necháme mierne vychladnúť. V dávkach rozmixujeme v mixéri a do hladka. Polievku vrátime do hrnca a zohrejeme pri stredne nízkej teplote. V malej miske vmiešame ryžovú múku do smotany, kým sa nerozpustí a potom vmiešame smotanovú zmes do polievky. Polievku udržiavame na miernom vare a neustále ju miešame, kým nezhustne, čo bude trvať asi 10 minút.
  3. Tesne pred podávaním nasekáme petržlenovú vňať a vmiešame ju do polievky. Polievku naberieme do misiek a podávame teplú.

Poznámka k receptu Uhorková polievka

Uhorky sa dnes zriedka podávajú teplé, ale v minulosti boli obľúbené práve ako varená prísada. Boli plnené, dusené alebo ako v tomto prípade sa z nich robili polievky. To isté platí o šaláte. Moderné uhorkové polievky sa vo všeobecnosti podávajú studené a táto funguje aj ako studená polievka. S týmto množstvom kajenského korenia vznikne pomerne jemná polievka, takže polievku ochutnajte a pridajte trochu viac, ak to máte radi trochu pikantnejšie.

Vyskúšajte tieto polievky z Titanicu:

Zdroj:

GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko