tuiles panstvo downton abbey

Pekanové tuiles z éry panstva Downton

Tuiles je francúzske slovo pre škridle. Jemné zaoblené sušienky, ktoré sú tenké ako oblátka, svojím tvarom pripomínajú strešné škridle na francúzskych vidieckych domoch. Pekanové orechy sa dostali do Európy zo Severnej Ameriky v 16. storočí s vracajúcimi sa španielskymi prieskumníkmi. Hoci sa tuiles tradične vyrábajú z mandlí, inovatívnemu parížskemu cukrárovi by určite napadlo použiť orech z Nového sveta.

Ingrediencie na pekanové tuiles (24 tuiles):

  • 60 g (1/2 šálky) plus 40 g (1/3 šálky) jemne nasekaných pekanových orechov
  • 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
  • 30 g (1/4 šálky) hladkej múky
  • 70 g nesoleného masla, rozpusteného a vychladnutého, plus navyše na vymastenie
  • 2 bielka, zľahka vyšľahané
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Pekanové tuiles – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180 oC. Maslom vymastíme veľký plech na pečenie.
  2. V kuchynskom robote zmiešame 60 g (1/2 šálky) pekanových orechov s cukrom a spracujeme do jemna. Preložíme do misky. Vmiešame múku, následne maslo, bielky, vanilku a dobre premiešame.
  3. Zmes dáme po lyžičkách na pripravený plech, pričom kôpky rozmiestnime vo vzdialenosti najmenej 7,5 cm. Pomocou noža na maslo rozotrieme každú kôpku do okrúhleho tvaru s priemerom 6 cm. Každý kruh posypeme 1/2 čajovou lyžičkou nasekaných pekanových orechov.
  4. Sušienky pečieme, kým okraje nie sú tmavo zlaté a stredy jemne zlatisté, asi 9 minút. Pomocou tenkej ohybnej kovovej špachtle rýchlo nadvihneme každé tuiles z plechu na pečenie a preložíme ich cez valček. Necháme vychladnúť, kým stuhnú, asi 1 minútu, potom opatrne presunieme na mriežku, aby úplne vychladli. Ak tuiles na plechu príliš vychladnú a skrehnú, plech vrátime nakrátko do rúry, aby tuiles zmäkli. Opakujeme so zvyšnou zmesou a nasekanými pekanovými orechmi, vždy necháme plech vychladnúť, než ho vymastíme maslom na ďalšiu dávku.

Upečte si na čaj o piatej aj Lemon Tart z éry panstva Downton!

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko