Žiadna večera v ére panstva Dowton by nebola úplná bez nejakej formy tvarovaného želé alebo krému. Šampanské želé je jedným z najjednoduchších a zároveň najefektívnejších. Prvýkrát sa podávalo na korunovačnom bankete kráľa Eduarda VII. v roku 1902. Z každej večere urobí menšiu oslavu.
Ingrediencie na Šampanské želé:
- 1 fľašu (750 ml) šampanského alebo iného šumivého vína
- 2 balenia (asi 5 čajových lyžičiek) práškovej želatíny alebo 8 plátkov želatíny
- 2 polievkové lyžice vody
- 115 g (1/2 šálky plus 1 polievkovú lyžicu) cukru
- Drobné ovocie a/alebo jedlé kvety (voliteľné)
- Čerstvé lístky mäty, na ozdobu
Šampanské želé – výrobný postup:
- Fľašu šampanského vložíme do mrazničky 30 minút predtým, ako začneme s receptom. Tento krok nám zaistí, že bublinky zostanú v konečnom želé. V malej miske zmiešame želatínu s vodou a necháme postáť asi 2 minúty, kým nezmäkne. (Ak používame želatínové plátky, vložíme plátky do misky, pridáme toľko studenej vody, aby sme ich zakryli a necháme 5-10 minút nasiaknuť, kým nebudú mäkké.)
- Otvoríme šampanské a nalejeme 120 ml (1/2 šálky) do malého hrnca. Šampanské vrátime do mrazničky, ak môžeme fľašu postaviť vzpriamene. Ak nie, fľašu dáme do chladničky. Do hrnca pridáme cukor, umiestnite na stredný plameň zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstránime zo sporáka. Práškovú želatínu skvapalníme tak, že malú misku želatíny vložíme do väčšej misky s horúcou vodou (alebo želatínu zohrejeme na 5 sekúnd v mikrovlnnej rúre). Zmäknutú želatínu vmiešame do zmesi šampanského a miešame, kým sa nerozpustí. Zmes precedíme cez jemné sitko do misky alebo džbánu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do vychladnutej želatínovej zmesi pridáme 480 ml (2 šálky) vychladeného šampanského a dobre premiešame. Ak do želatíny pridávame ozdoby, nalejeme polovicu želatínovej zmesi do 600 ml (2 a 1/2 šálky) formy a necháme ju v chladničke 30-45 minút, alebo kým takmer nestuhne. Navrch poukladáme ozdoby a potom pridáme zvyšnú želatínovú zmes. Ak podávame želé bez ozdôb, nalejeme celú želatínovú zmes do formy. Naplnenú formu prikryjeme a vložíme do chladničky najmenej na 8 hodín alebo až 1 deň, alebo kým úplne stuhne. (Keď sa nikto nepozerá, vypijeme zvyšné šampanské.)
- Pred podávaním naplníme misu horúcou vodou. Dno formy ponoríme na niekoľko sekúnd do horúcej vody, aby sa želé uvoľnilo z formy. Potom želé vyklopíme na servírovací tanier. Ozdobíme mätou.
Vyskúšajte Oslňujúce vínové želé z 2. triedy Titanicu alebo Broskyne so želé z likéru Chartreuse z 1. triedy Titanicu.
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko