sampanske zele panstvo dowton abbey

Šampanské želé z éry panstva Downton

Žiadna večera v ére panstva Dowton by nebola úplná bez nejakej formy tvarovaného želé alebo krému. Šampanské želé je jedným z najjednoduchších a zároveň najefektívnejších. Prvýkrát sa podávalo na korunovačnom bankete kráľa Eduarda VII. v roku 1902. Z každej večere urobí menšiu oslavu.

Ingrediencie na Šampanské želé:

  • 1 fľašu (750 ml) šampanského alebo iného šumivého vína
  • 2 balenia (asi 5 čajových lyžičiek) práškovej želatíny alebo 8 plátkov želatíny
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 115 g (1/2 šálky plus 1 polievkovú lyžicu) cukru
  • Drobné ovocie a/alebo jedlé kvety (voliteľné)
  • Čerstvé lístky mäty, na ozdobu

Šampanské želé – výrobný postup:

  1. Fľašu šampanského vložíme do mrazničky 30 minút predtým, ako začneme s receptom. Tento krok nám zaistí, že bublinky zostanú v konečnom želé. V malej miske zmiešame želatínu s vodou a necháme postáť asi 2 minúty, kým nezmäkne. (Ak používame želatínové plátky, vložíme plátky do misky, pridáme toľko studenej vody, aby sme ich zakryli a necháme 5-10 minút nasiaknuť, kým nebudú mäkké.)
  2. Otvoríme šampanské a nalejeme 120 ml (1/2 šálky) do malého hrnca. Šampanské vrátime do mrazničky, ak môžeme fľašu postaviť vzpriamene. Ak nie, fľašu dáme do chladničky. Do hrnca pridáme cukor, umiestnite na stredný plameň zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstránime zo sporáka. Práškovú želatínu skvapalníme tak, že malú misku želatíny vložíme do väčšej misky s horúcou vodou (alebo želatínu zohrejeme na 5 sekúnd v mikrovlnnej rúre). Zmäknutú želatínu vmiešame do zmesi šampanského a miešame, kým sa nerozpustí. Zmes precedíme cez jemné sitko do misky alebo džbánu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Do vychladnutej želatínovej zmesi pridáme 480 ml (2 šálky) vychladeného šampanského a dobre premiešame. Ak do želatíny pridávame ozdoby, nalejeme polovicu želatínovej zmesi do 600 ml (2 a 1/2 šálky) formy a necháme ju v chladničke 30-45 minút, alebo kým takmer nestuhne. Navrch poukladáme ozdoby a potom pridáme zvyšnú želatínovú zmes. Ak podávame želé bez ozdôb, nalejeme celú želatínovú zmes do formy. Naplnenú formu prikryjeme a vložíme do chladničky najmenej na 8 hodín alebo až 1 deň, alebo kým úplne stuhne. (Keď sa nikto nepozerá, vypijeme zvyšné šampanské.)
  4. Pred podávaním naplníme misu horúcou vodou. Dno formy ponoríme na niekoľko sekúnd do horúcej vody, aby sa želé uvoľnilo z formy. Potom želé vyklopíme na servírovací tanier. Ozdobíme mätou.

Vyskúšajte Oslňujúce vínové želé z 2. triedy Titanicu alebo Broskyne so želé z likéru Chartreuse z 1. triedy Titanicu.

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko