palestinska polievka panstvo downton abbey

Palestínska polievka z éry panstva Downton

Eduardovská éra sa vyznačovala zdĺhavým a často veľmi komplikovaným jedlom. Kuchári sa pýšili svojou schopnosťou premeniť čokoľvek na krásne a chutné jedlo, ktoré sa len veľmi málo podobalo pôvodnej ingrediencii. Sortiment konzumovaných potravín, najmä zeleniny, bol omnoho väčší ako dnes. Eduardovci milovali koreňovú zeleninu. Palestínska polievka, ktorá bola všadeprítomná najmä na eduardovskom vianočnom menu, dostala svoj názov vďaka použitiu jeruzalemských artičokov (topinambúr), hoci neexistuje žiadne skutočné spojenie s daným štátom.

Ingrediencie na palestínsku polievku (6 porcií):

  • 1 kg topinambúr nakrájaných na 12 mm kúsky
  • 1 malú okrúhlicu (ja som použil kvaku), olúpanú a nakrájanú na 12 mm kúsky
  • 1 nadrobno nakrájanú žltú cibuľu
  • 3 nakrájané stopky zeleru
  • 950 ml kuracieho alebo teľacieho vývaru
  • 2 čajové lyžičky kajenského korenia
  • necelú čajovú lyžičku soli
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • čierne korenie
  • 120 ml dvojitej smotany
  • Na krutóny a vyprážanú petržlenovú vňať:
  • 4 tenké krajce kvalitného bieleho chleba
  • 1-2 polievkové lyžice nesoleného masla alebo podľa potreby, na vyprážanie
  • 1 malý zväzok nadrobno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate bez veľkých stoniek

Palestínska polievka – výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci zmiešame topinambury, okrúhlicu (kvaku), cibuľu, zeler, vývar, kajenské korenie, soľ, cukor, trochu čierneho korenia a pri vysokej teplote privedieme k varu. Teplotu znížime na mierny plameň a varíme asi 1 hodinu, alebo kým zelenina nezmäkne.
  2. Medzitým si pripravíme krutóny a vyprážanú petržlenovú vňať. Pomocou malého vykrajovača na sušienky vyrežeme z chleba malé tvary (hviezdičky, kosoštvorce a trojuholníky sú všetky vhodné pre eduardovskú éru). Maslo rozpustíme na panvici na strednom ohni, kým sa nespení. Pridáme chlebové odrezky a opekáme 3-5 minút, pričom obraciame podľa potreby, aby sa rovnomerne zafarbili do zlatista zo všetkých strán. Preložíme do misky. Do tej istej panvice pridáme petržlenovú vňať a opekáme na strednom ohni do chrumkava asi 1 minútu. Podľa potreby pridáme viac masla. Premiestnime do samostatnej misky.
  3. Keď je polievka hotová, odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Pracujeme v dávkach, preložíme polievku do mixéra a mixujeme do hladka. Polievku vrátime do hrnca a za častého miešania zohrejeme na miernom ohni, kým nebude horúca. Vmiešame smotanu a prehrejeme.
  4. Polievku nalejeme do misiek a podávame horúcu, posypanú krutónmi a opečenou petržlenovou vňaťou, resp. krutóny a petržlenovú vňať podávame samostatne, aby sa hostia obslúžili.

Poznámka k receptu Palestínska polievka:

Túto polievku môžeme pripraviť s inou škrobovou zeleninou, ako sú zemiaky, zimná tekvica, paštrnák alebo Eduardovcami milovaná kozobrada. Môžeme tiež obmieňať korenie, napríklad kajenské korenie zameniť za kari alebo petržlenovú vňať za šalviu.

Uvarte (a upečte) si aj tieto jedlá z éry panstva Downton:

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko