Žiadny vianočný stôl sa nezaobíde bez horiaceho vianočného pudingu. Pôvodne sa nazýval jednoducho slivkový puding (v minulosti slivka označovala akýkoľvek druh sušeného ovocia). Jedol sa počas zimy a spájal sa s pečeným hovädzím mäsom. V satire 18. storočia boli použité ako vizuálna skratka pre britskosť. Podávali sa súčasne a veľmi dobre chutili spolu. Pečené hovädzie mäso a slivkový puding boli slávnostné jedlá, ktoré okrem iného znamenali Vianoce, a dokonca aj v eduardovskej ére mnohí ľudia na Vianoce stále podávali hovädzie mäso a slivkový puding spolu. Puding sa však premenoval na vianočný puding. Pudingy určené na rodinný stôl by sa vo všeobecnosti varili v komplikovanej forme. Tie pre služobníctvo by boli jednoduchšie, vyrobené v jednoduchej miske.
Ingrediencie na Vianočný puding:
- 225 g (1 šálku) studeného masla, plus navyše na formu a pergamen
- 90 g (3/4 šálky) múky, plus navyše na gázu
- 150 g (3/4 šálky) cukru
- 90 g (2 šálky) čerstvej strúhanky
- necelých 160 g (1 šálku) hrozienok
- 130 g (3/4 šálky) sušených ríbezlí
- 115 g (1 šálku) ošúpaného a nakrájaného jablka (asi 1 jablko)
- 60 g (1/3 šálky) nasekanej kandizovanej citrusovej kôry
- 1/2 lyžičky zmiešaného korenia (perníkové korenie)
- štipku soli
- 120 ml (1/2 šálky) brandy, plus 60 ml (1/4 šálky) na podávanie
- 3 zľahka rozšľahané vajcia
- 1 vetvičku cezmíny bez bobúľ na ozdobu (voliteľné)
Vianočný puding – výrobný postup:
- Parnú pudingovú formu s objemom 1,2 l (5 šálok) vymastíme maslom. Ak používame vzorovanú formu, uistíme sa, že všetky rohy vymastíme maslom, aby sa puding neprilepil. Odrežeme kúsok pergamenového papiera tak, aby pokryl hornú časť formy a jednu stranu papiera vymastíme maslom.
- Múku, cukor, strúhanku, hrozienka, ríbezle, jablko, kandizovanú kôru, zmiešané korenie, soľ, 120 ml (1/2 šálky) brandy a vajcia veľmi dobre premiešame. Pomocou strúhadla na syr nastrúhame studené maslo, zatiaľ čo ho pomocník zamieša do cesta a miešame, kým sa rovnomerne nerozmieša. Zmes vložíme do pripravenej formy. Pergamen položíme maslom nadol na vrch formy. Zakryjeme veko formy a zaklapneme na miesto alebo prikryjeme hliníkovou fóliou a zaistíme kuchynskou šnúrkou.
- Po pridaní formy do dostatočne veľkého hrnca, naplníme hrniec vodou, aby siahala asi 2,5 cm od vrchného okraja formy. Vodu privedieme k varu a opatrne spustíme formu do hrnca. Vodu necháme opäť úplne zovrieť, hrniec prikryjeme a potom znížime teplotu, aby voda stále vrela, ale nebublala tak silno, že by striekala cez okraj.
- Puding varíme 4 hodiny, pričom dávame pozor na hladinu vody a podľa potreby pridávame ďalšiu vriacu vodu, aby sa zachovala pôvodná hladina. Ak hladina vody príliš klesne, puding sa správne neuvarí.
- Po 4 hodinách vypneme oheň a opatrne vyberieme formu z vody. Odstránime pokrievku, vyklopíme puding na servírovací tanier a ak používame, zapichneme vetvičku cezmíny na vrch. (Puding si môžeme pripraviť aj niekoľko dní vopred a uložiť ho do chladničky. Keď ho budeme podávať, znova ho prikryjeme čerstvou vrstvou maslom vymasteného pergamenu a pomúčenou gázou alebo fóliou a varíme 1 hodinu, aby sa prehrial.) Tesne pred podávaním zohrejeme 60 ml (1/4 šálky) brandy v malej panvici na sporáku, nalejeme ju na puding a opatrne zapálime dlhou zápalkou. Za divokého potlesku vstúpime do jedálne s teplým horiacim pudingom.
Poznámka k receptu
Ak vám chýba parná forma na puding, môžeme puding upiecť v bežnej forme na bábovku s použitím rovnakých ingrediencií plus viac múky (s pridaním prášku do pečiva) a vajec: Všetky ingrediencie okrem cukru, masla, múky a vajec zmiešame, potom odložíme bokom. Ručným mixérom vyšľaháme cukor a maslo (zmäknuté na izbovú teplotu) pri stredne vysokej rýchlosti asi 5 minút do svetlej a krémovej hmoty. Po jednom zašľaháme 6 vajec a po každom pridaní dobre prešľaháme. Do maslovej zmesi preosejeme 115 g (1 šálku) múky s 1 lyžičkou prášku do pečiva. Pomocou špachtle vmiešame múčnu zmes, kým sa nezapracuje, a potom vmiešame ostatné ingrediencie. Zmes premiestnime lyžicou do maslom vymastenej a múkou vysypanej 25-cm formy na bábovku a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Uvarte si slivkový puding z Titanicu alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z éry panstva Downton.
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko