Škótske maslové pečivo sa vyvinulo z tvrdej, suchej, cukrom poprášenej kysnutej sušienky z 12. storočia. V polovici 16. storočia Mary, škótska kráľovná, vyzvala svojich francúzskych cukrárov, aby vytvorili rafinovanejšiu verziu, v ktorej sa droždie vymenilo za maslo a cesto sa upieklo v okrúhlej forme so zúbkovaným okrajom. Po upečení sa podával nakrájaný na mesiačiky. Posledná veľká zmena prišla v roku 1921, keď britský zákon nariadil, že každý výrobok, ktorý je označený ako „maslové pečivo“ musí obsahovať minimálne 51 % tuku z masla, čo z neho robí poriadnu maslovú pochúťku.
Ingrediencie na škótske maslové pečivo (12-16 ks):
- 190 g (1 a 1/2 šálky) hladkej múky plus extra na natláčanie cesta do formy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 225 g (1 šálku) nesoleného masla izbovej teploty
- 30 g (1/4 šálky) práškového cukru
- 50 g (1/4 šálky) kryštálového cukru plus 1 polievkovú lyžicu na posypanie
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
Škótske maslové pečivo – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 150 oC. Pripravíme si štvorcovú formu na pečenie s rozmerom 23 cm.
- Múku a soľ preosejeme do misy. Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo asi 3 minúty na stredne vysokej rýchlosti, kým nebude nadýchané a svetložlté. Pridáme práškový cukor a 50 g (1/4 šálky) kryštálového cukru a šľaháme, kým sa zmes nespojí, potom do nej zašľaháme vanilku. Na nízkej rýchlosti postupne pridávame múčnu zmes a šľaháme, kým sa nespoja.
- Jemne pomúčenými končekmi prstov natlačíme cesto do formy na pečenie v rovnomernej vrstve. Povrch rovnomerne posypeme zvyšnou 1 polievkovou lyžicou práškového cukru.
- Maslové pečivo pečieme asi 1 hodinu, kým nie sú okraje zlatisté. Vyberieme z rúry a tenkým ostrým nožom ihneď nakrájame na 12-16 tyčiniek. Vidličkou ozdobíme každú tyčinku bodkovaným vzorom. Necháme 30 minút vychladnúť vo forme na mriežke, potom tyčinky opatrne presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Upečte si skalné koláčiky alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko