poli grappa distillery schiavon

Liehovar Poli Grappa

Liehovar Poli Grappa v obci Schiavon som pôvodne ani neplánoval navštíviť. Keď som si ale objednal prehliadku múzea spojenú s ochutnávkou grappy v Bassano del Grappa, Chiara, tlačová referentka liehovaru, mi ponúkla, aby som navštívil aj liehovar v obci Schiavon. A tak som súhlasil.

Čo je to grappa?

Grappa je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába destiláciou výliskov (šupiek, dužín, semien a stoniek, ktoré ostali po vylisovaní hrozna). V Európskej únii je chráneným označením, ktoré musí spĺňať 3 kritériá:

  1. musí byť vyrobená v Taliansku, talianskej časti Švajčiarska alebo v San Maríne, Benátsko je jedným z najznámejších regiónov na jej výrobu,
  2. musí byť vyrobená z výliskov,
  3. fermentácia aj destilácia musia prebiehať bez pridania vody.

Prehliadka liehovaru Poli Grappa

Liehovar Poli Grappa je jedným z hlavných remeselných výrobcov grappy v regióne Benátsko. Liehovar založili už v roku 1898 a po viac ako storočí ho stále vlastní rodina Poli. Grappa sa dodnes vyrába v medenom destilačnom zariadení s prerušovaným cyklom. To znamená, že matolinu (pevné zvyšky hroznových bobúľ po vylisovaní) vložia do kotlíkov a destilujú pomocou pary. Asi po 3 hodinách kotlíky vyložia a proces opakujú. Liehovar Poli zakladá svoju výrobu na 5 pevných princípoch:

  1. vyberať len čerstvé a zdravé hroznové výlisky
  2. čerstvé suroviny ihneď destilovať
  3. historické destilačné zariadenie využiť čo najefektívnejšie
  4. pracovať s vášňou a vytrvalosťou
  5. rešpektovať destilát a spotrebiteľa

Počas prehliadky vás sprievodca vezme do (takmer) všetkých zákutí liehovaru. Atraktívnym priestorom bola tzv. pivnica hrdinov, najstarší podzemný priestor liehovaru, ktorý uchováva 4 000 barikových sudov na prirodzené zrenie hroznovej a vínovej pálenky. V liehovare využívajú malé sudy, od 225 do 500 litrov, aby umožnili intenzívnu výmenu medzi drevom a destilátom. Ten po zrení získava zlatú farbu a rozvíja komplexnú chuť.

Každá grappa je iná, pretože vždy je iný vinič, destilačné zariadenie, výlisok, ročník, starnutie, štýl, …

V liehovare vyrábajú zlaté (zreli v barikových sudoch), biele (mladé), ochutené grappy s aromatickým nálevom a likéry na báze grappy s aromatickým nálevom. Liehovar Poli ďalej vyrába hroznové pálenky z vybraných odrôd hrozna, vínne pálenky, gin a whisky. Aby toho nebolo málo, vyrábajú aperitivo, amaro a bitter s nálevom, likéry, vermúty, rts cocktails (ready to serve cocktails, miešané nápoje pripravené na podávanie) a krémové likéry.

Ochutnávka grappy

Prehliadka liehovaru končí, ako inak, v degustačnej miestnosti, kde máte možnosť ochutnať všetky produkty liehovaru. Ochutnal som Sarpa Oro di Poli, Sarpa di Poli, Po’ di Poli Morbida, Cleopatra Amarone Oro a Elisir Camomilla.

Zlatú grappu Sarpa Oro di Poli vyrobili z výliskov pre MerlotCabernet, destilovali prúdom pary a nechali zrieť v podzemných pivniciach liehovaru Poli. Vôňa pripomína košík s exotickým ovocím, vanilkou, mandľami a praženými lieskovými orieškami. Obsah alkoholu je 40 %.

Mladú grappu Sarpa di Poli z výliskov pre Merlot a Cabernet destilovali tečúcou parou. Jej vôňa pripomína košík s červeným hroznom a bobuľami, zdobený ružou. Obsah alkoholu je 40 %.

Aromatická Po’ di Poli Morbida je tradične destilovanou grappou z výliskov pre Muškát pomarančový metódou bain-marie (vodný kúpeľ alebo dvojitý kotol). Pomarančový háj pod jarným slnkom. Vôňa pripomína košík s pomarančmi, mandarínkami a plátkom ananásu. Obsah alkoholu je 40 %.

Zlatú grappu Cleopatra Amarone Oro z výliskov pre Amarone destilovali vo vákuu a dlhé roky zrela v podzemných pivniciach liehovaru Poli. Vôňa pripomína čerstvo vylisované zrelé červené hrozno a košík mandlí a vlašských orechov. Obsah alkoholu je 40 %.

Elisir Camomilla je sladký likér s prírodným nálevom z kvetov harmančeka v alkohole. Kvetinová vôňa pripomína túlenie harmančekového čaju s trochou medu. Obsah alkoholu je 30 %.

Chiara mi tiež dala skvelý tip, ako pijú grappu s kávou v Benátsku. Do espressa si vsypete cukor a zamiešate. Po vypití kávy si do kávovej šálky nalejete niekoľko kvapiek grappy, šálkou zatočíte, cukor sa rozpustí a grappa sa mierne ohreje a jedným dúškom vypijete. Tento spôsob pitia grappy sa nazýva rasentin. Rasentin znamená v benátskom jazyku opláchnuť.

Praktické info

Liehovar je otvorený od pondelka do soboty od 9.00-13.00 h a od 14.00-18.00 h. Komentované prehliadky so sprievodcom sú v talianskom, anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku. Prehliadku si musíte rezervovať vopred on-line vyplnením registračného formulára na oficiálnej internetovej stránke liehovaru. Po vyplnení dostanete do vašej e-mailovej schránky potvrdzovací e-mail. Pre uchovanie výrobného tajomstva je v liehovare zakázané fotografovať a robiť videá. Na výber máte z 3 typov prehliadok:

  1. sklenený zážitok,
  2. medený zážitok,
  3. drevený zážitok.

Sklenený zážitok

Prechádzka liehovarom spojená s ochutnávkou. Prehliadka trvá 1 hodinu a stojí 10 eur/os.

Medený zážitok

Pri medenom zážitku absolvujete komentovanú prehliadku každej výrobnej fázy liehovaru so sprievodcom a ochutnávku. Prehliadka trvá 2 hodiny a vstupné stojí 20 eur/os.

Drevený zážitok

Drevený zážitok ponúka prehliadku múzea a liehovaru. Grappu neochutnáte len na záver prehliadky, ale už počas nej priamo zo sudov ochutnáte odležanú grappu. Prehliadka trvá 3 hodiny a vstupenka stojí 35 eur/os.

Múzeum grappy Schiavon

Liehovar Poli má okrem Múzea grappy v Bassano del Grappa ďalšie múzeum, priamo v areáli liehovaru v obci Schiavon. Múzeum vás prevedie históriou grappy a destilovania v 6 miestnostiach na 2 podlažiach. Múzeum sa pýši najväčšou známou zbierkou grappy v Taliansku.

Prehliadka múzea grappy Schiavon

Prehliadku múzea začnete v 1. miestnosti na prízemí. Vďaka zrekonštruovaným starým destilačným prístrojom vás expozícia prevedie 900 rokmi destilovania od roku 1000 až do konca 19. storočia. Expozícia sa v tejto miestnosti nezameriava len na grappu, ale aj na ďalších 300 druhov liehovín a destilátov, ktoré sa vyrábajú na celom svete.

Druhá miestnosť vás bližšie oboznámi s destilačnými zariadeniami, ktoré sa využívajú pri remeselnej a priemyselnej metóde destilovania výlisku. Točité schodisko vás vyvedie do 3. miestnosti na poschodí.

Tretia miestnosť sa zaoberá najdôležitejšou surovinou pri výrobe grappy – výliskom alebo matolinou. V 4. miestnosti sa zoznámite s rodinou Poli, ktorá zasvätila svoj život výrobe grappy už od roku 1898. V 5. miestnosti sa dozviete všetko o grappe, jej vlastnostiach a arómach. Súčasťou expozície je zbierka 2 000 fliaš grappy z takmer 400 liehovarov od 30. až po 80. roky 20. storočia. Mnohé vystavené fľaše pochádzajú z už zaniknutých liehovarov.

V poslednej, 6. miestnosti, môžete obdivovať výber vzácnych kníh z historickej knižnice múzea v Bassano del Grappa. Expozícia sa tiež venuje príchutiam grappy, metódam spotreby a starnutiu dreva. Schody v tejto miestnosti vás zavedú priamo do showroom-u, v ktorom môžete grappu ochutnať a kúpiť.

Praktické info

Múzeum grappy Schiavon je otvorené od pondelka do soboty od 9.00-13.00 h a od 14.30-19.00 h. Múzeum si prechádzate sami bez sprievodcu. Vysvetlivky sú v taliančine a angličtine. Vstupné je zdarma.

Prečítajte si tiež:

Článok vznikol v spolupráci s liehovarom Poli.

© Ing. Adam Vanečko