taste coffee & more treviso veneto benatsko taliansko italia

Treviso – návod na prežitie

S týmto návodom na prežitie váš pobyt v meste Treviso určite nielen prežijete, ale si ho aj užijete. Všetky praktické info pekne pohromade.

Ako sa dostať do mesta Treviso?

Treviso sa nachádza v rovnomennej provincii v regióne Benátsko na severovýchode Talianska. Má takmer 83 tisíc obyvateľov, takže je veľké asi ako Prešov.

Autobusom

Autobusová stanica (Treviso Autostazione) sa nachádza 550 m/7 min. pešo južne od námestia Piazza dei Signori. Súčasťou stanice je aj bar, tak sa nezľaknite podivuhodnej mládeže, ktorá bude okolo vás prechádzať, kým si budete kupovať cestovný lístok.

Z letiska (autobusová zastávka Aeroporto Canova) som sa do centra (autobusová zastávka Fs Duca d’Aosta) dostal autobusom A Navetta Aeroporto. Cesta trvala 13 min. a autobus nemal ani jednu zastávku. Za cestovný lístok som zaplatil 4 eur/os. Lístok som si kupoval priamo u šoféra. V autobuse nemôžete platiť platobnou kartou.

Z autobusovej stanice na letisko (Aeroporto Canova) som sa dostal autobusom č. 101 smer Padova Autostazione. Cesta trvala 11 min. a autobus mal 6 zastávok. Cestovný lístok som si kúpil pri okienku na autobusovej stanici. Lístok stál 2 eur/os. Na stanici môžete platiť platobnou kartou. V autobuse som povedal šoférovi, kam cestujem a cestovný lístok označil.

Vlakom

Železničná stanica sa nachádza 800 m/12 min. pešo južne od námestia Piazza dei Signori. Vďaka výletom do regiónu som bol na stanici každý deň. Cestovné lístky si kúpite pred odchodom vlaku pri okienku, v automate alebo on-line. Pri automatoch si dávajte pozor, aby vás niekto neokradol zozadu. Aj automat vás na to upozorní. Z centra sa na stanicu dostanete pohodlne podchodom.

Lietadlom

Medzinárodné letisko A. Canovu (Aeroporto di Treviso – Antonio Canova) sa nachádza 5 km/12 min. autom juhozápadne od námestia Piazza dei Signori. Medzinárodný kód letiska podľa IATA je TSF. Do mesta Treviso som letel z medzinárodného letiska Viedeň-Schwechat. Let trval 1 h a 15 min. Spiatočná letenka stála 54,08 eur. Cena zahŕňala 1 príručnú batožinu (40 x 20 x 25 cm), ktorá sa v lietadle zmestí pod sedadlo pred vami a výber sedadla v lietadle. Pár dní pred odletom som urobil on-line check-in.

Pred odletom naspäť do Viedne som si dal na letisku rýchlu večeru a drink. Burger Milanese s kuracím mäsom, baby rukolou, paradajkou, cuketou, oreganom a parmezánom stál 7,50 eur, espresso 1,60 eur a Aperol Spritz 3,80 eur. Ešte aj na letisku je ten nápoj lacnejší ako u nás v meste.

Kde v meste Treviso získať info?

Turistická informačná a prijímacia kancelária Treviso centrum (Ufficio Informazioni e Accoglienza Turistica – IAT Treviso centro) sa nachádza na námestí Piazza Borsa v južnej časti historického centra mesta. Kancelária bola otvorená tiež v nedeľu. Informácie získate aj v ďalšej kancelárii na letisku (IAT Treviso Aeroporto).

Kde sa v meste Treviso ubytovať?

V meste Treviso som sa ubytoval v 4* hoteli Carlton (300 m/6 min. pešo severne od železničnej stanice a 600 m/9 min. pešo južne od námestia Piazza dei Signori). Hotel stojí na bašte mestských hradieb a susedí s južnou bránou do mesta Porta Altinia. V hoteli sa môžete ubytovať po 15.00 h a odubytovať do 11.00 h.  

Bol som ubytovaný v 1-lôžkovej izbe Standard so súkromnou kúpeľňou so sprchovacím kútom. Z izby som mal výhľad na staré mesto. V izbe sa nachádzala klimatizácia, TV so satelitnými kanálmi, minibar a trezor. V kúpeľni som mal k dispozícii bezplatné toaletné potreby a sušič vlasov. Štedrý raňajkový bufet. Bezplatné Wi-Fi pripojenie bolo k dispozícii v celom hoteli. Nie je možné rezervovať si miesto na súkromnom parkovisku, ktoré je k dispozícii na mieste. Poplatok za parkovisko je 15 eur/deň.

V hoteli bude vaším kľúčom karta, ktorú dostanete pri ubytovaní. Tá moja by aj fungovala, keby fungoval systém zabudovaný v stene pred vstupom do izby. Kým pred ostatnými izbami svietil na žlto alebo na červeno, ten môj nesvietil vôbec. A tak som šiel na recepciu a svoj problém im vysvetlil. Recepčný ma asi nepochopil, lebo mi dal druhú kartu. Tak som priložil druhú fungujúcu kartu k nefunkčnému systému. Keď som na recepciu prišiel tretíkrát, dal mi od izby kľúč.

Do izby som sa síce konečne dostal, ale svetlá a zástrčky aj tak nefungovali. A tak som sa na recepciu vrátil štvrtýkrát. Veľmi neochotne išiel recepčný so mnou hore, aby konečne zistil, že musí reštartovať celý systém a problém nebol v karte. Systém vypadol pravdepodobne po odchode chyžnej z izby. Počas môjho pobytu sa výpadok zopakoval ešte raz. Tentoraz sme to, našťastie, vyriešili omnoho skôr.

Za jednu 1-lôžkovú izbu na 6 nocí som zaplatil 555,96 eur. Cena zahŕňala izbu, 10 % daň z pridanej hodnoty a raňajky. Cena nezahŕňala miestnu daň vo výške 1,80 eur/hosť/noc (spolu za celý pobyt 10,80 eur).

Kde sa v meste Treviso najesť?

Ostéria, tratória, reštaurácia. Treviso ponúka možnosti pre všetkých.

Trattoria je stravovacie zariadenie talianskeho typu, ktoré je formálnejšie ako osteria, ale menej formálne ako reštaurácia (ristorante). 

Osteria Luana

Osteriu Luana (400 m/5 min. pešo východne od námestia Piazza dei Signori) som si tak obľúbil, že som sa do nej vrátil trikrát. Pripomenula mi Valenciu a reštauráciu Taberna El Moss. Možno aj preto som prvýkrát ochutnal Bravčové líčka s polentou a zemiakovou kašou (Guancia di maiale brasata al manzoni bianco e purè di patate). Po hlavnom jedle veľmi dobre padla torta s hruškami (Torta di pere). Večeru som snúbil s pohárom Merlotu. Za večeru som zaplatil 29 eur vrát. 2-eur poplatku „coperto“.

2. večera

Druhýkrát som ochutnal cestoviny Tagliolini s červenou čakankou z Trevisa, klobásou a vínom Merlot (Tagliolini radicchio salsiccia e merlot). Tagliolini je druh cestovín, ktoré sú dlhé ako špagety, široké približne 2–3 mm, podobné tagliatelle, ale tenké ako capellini. Salsiccia je surová talianska klobása z nahrubo namletého mäsa a soli. Tentoraz som si po hlavnom chode dal dezert Crème caramel. Crème caramel je puding z kondenzovaného mlieka s karamelovou omáčkou. Večeru som vzhľadom na použité víno v hlavnom chode opäť snúbil s pohárom Merlotu. Za večeru som zaplatil 25 eur vrát. 2-eur poplatku „coperto“.

3. večera

Do ostérie som sa napokon vrátil i tretíkrát na „poslednú večeru“ pred mojím návratom naspäť na Slovensko. Keďže som neochutnal typické jedlo z Vicenzy priamo v nej, doprial som si ho v Trevise. Objednal som si tresku ako ju pripravujú vo Vicenze (Baccalà alla vicentina). Tá sa pripravuje z tresky, cibule, ančovičiek, mlieka a vyzretého syra, akým je napr. parmezán. Byť v meste Treviso a neochutnať typický dezert, ktorý tu vznikol by bol hriech. Akoby som v Trevise ani nebol. Na záver mojej dovolenky som konečne ochutnal tiramisù tam, kde vzniklo. Ku rybe som vyskúšal čapované biele víno. Za večeru som zaplatil 27 eur vrát. 2-eur poplatku „coperto“. O tom, že všetky 3 večere boli fantastické, snáď ani nemusím písať. V ostérii môžete platiť platobnou kartou.

Osteria Al Borgo Treviso

Osteria Al Borgo Treviso bola pre mňa jedna z najautentickejších talianskych reštaurácií. Ostéria má jemne rockový nádych. Stojí v severozápadnej časti historického jadra. Dlhý barový pult, na ktorom sú vylepené plagáty podujatí, ktoré sa v podniku konali alebo budú konať. Z druhej strany vitrína s ponukou ostérie. Malé stoly, jeden tesne vedľa druhého. Aktuálna ponuka dňa napísaná kriedou na veľkej čiernej tabuli. Objednal som si Lasagne Bolognese s pohárom červeného vína. Lasagne boli snáď ešte chutnejšie ako tie, ktoré som jedol v Bassane. Za rýchly obed som zaplatil 16 eur. Jediná reštaurácia, ktorá si neúčtovala poplatok „coperto“. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Trattoria Hesperia

Trattoria Hesperia (160 m/2 min. pešo východne od námestia Piazza dei Signori) priniesla do Trevisa kúsok Apúlie. Apúlia je región v juhovýchodnom Taliansku. Je to tzv. opätok talianskej čižmy. Regionálna kuchyňa sa vyznačuje rybami a mäsom. Ochutnal som Paccheri s makrelou, divým feniklom, píniovými orieškami a čerstvými cherry paradajkami. Paccheri sú tradičné neapolské rúrky (lepšie povedané rúry) s hladkým povrchom. Ich názov pochádza zo starovekého Grécka a znamená puzdro.

Cestoviny boli veľmi chutné, ako milovník orieškov by som ocenil možno viac píniových orieškov. Večeru som zakončil teplou čokoládovou tortou (ktorá veľmi pripomínala lávový koláčik) s krémom z marcarpone. Milá, po anglicky hovoriaca obsluha. Tratória je ideálna na pozvanie svokry alebo obchodných partnerov. Za večeru som zaplatil 31,50 eur vrát. 3-eur poplatku „coperto“. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Trattoria Caprese

Trattoria Caprese (400 m/5 min. pešo juhovýchodne od námestia Piazza dei Signori), neďaleko tzv. latinskej štvrte (Quartiere Latino), sa zameriava na neapolskú kuchyňu. Reštaurácia v čase obeda praskala vo švíkoch. Našťastie, stôl pre jedného sa vždy nájde. Ochutnal som pizzu Capricciosa. Artičoky, mozzarella, šampiňóny, olivy, varená šunka a paradajkový základ. Sýtu pizzu som zapil talianskym svetlým ležiakom. Za obed som zaplatil 19,20 eur vrát. 2,50-eur poplatku „coperto“. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Hosteria Moderna

Hosteria Moderna (500 m/6 min. pešo východne od námestia Piazza dei Signori) sa špecializuje na barbecue a taliansku kuchyňu. Veľmi ma zaujímalo, ako burger pripravujú v Taliansku. Ochutnal som hamburger Chef so šťavnatým čerstvým mletým hovädzím mäsom z čierneho angusa, so syrom z kravského mlieka Monte Veronese, karamelizovanou červenou cibuľkou balzamikovým octom a chrumkavou slaninou. Burger dopĺňali vyprážané zemiakové lupienky.

Obsluha ešte pred podávaním jedla priniesla na stôl rôzne dressingy a omáčky, do ktorých som si mohol lupienky namáčať. Burger som zapil pšeničným pivom Jacob. Pivo sa vyznačuje oranžovou farbou, hustou bielou penou, chlebovo-banánovou vôňou s nádychom kvasníc a mierne kyslou chuťou. Banány a kvasnice sa odrážajú aj v chuti. Za večeru pre 1 osobu som zaplatil 23 eur vrát. 3-eur poplatku „coperto“. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Ristorante Bosketto

Reštaurácia Bosketto (650 m/9 min. pešo juhovýchodne od námestia Piazza dei Signori) sa nachádza na južnom okraji historického centra. Ochutnal som kuracie mäso (Tagliata di pollo) z grilu s grilovanou zeleninou. K jedlu som si objednal nefiltrovaný ležiak Ichnusa non filtrata z ostrova Sardínia. Plné pivo z čistého jačmeňa, zlatej farby, ovocná ľahko chmeľová aróma, jemne horká chuť na záver. Veľmi slabo po anglicky hovoriaca obsluha. Za večeru pre 1 osobu som zaplatil 22,50 eur vrát. 2-eur poplatku „coperto“. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Kam v meste Treviso zájsť na kávu alebo drink?

V meste Treviso som vyskúšal len 3 kaviarne, ale všetky tri boli také dobré, že by som sa do nich pokojne vrátil opäť.

Taste Coffee & More

V kaviarni Taste Coffee & More (200 m/3 min. pešo východne od námestia Piazza dei Signori) som si dal raňajky po prílete do mesta. Ani chladnejšie novembrové ráno ma neodradilo od sedenia na terase priamo nad kanálom Buranelli. Pochopil som, prečo sa Treviso prezýva „malé Benátky“. Ochutnal som mandľovú tortu Amaretto, mrkvový koláč s malinami a zázvorom (Torta carota lamponi e zenzero) a tekvicový koláč s mandarínkami (Torta zucca e mandarino). Príjemne ma zahrial zelený čaj s citrónom. Do kaviarne sa nabudúce vrátim nielen kvôli fantastickým koláčom, veľmi milej obsluhe, ale aj kvôli výberovej káve, ktorú tu pripravujú. Za účet som zaplatil 11,50 eur. V kaviarni môžete platiť platobnou kartou.

Il Caffè Letterario

Literárna kaviareň Il Caffè Letterario (400 m/5 min. pešo juhovýchodne od námestia Piazza dei Signori, neďaleko mostu Ponte Dante) bola mojou poslednou zastávkou pred odchodom na letisko. A lepšiu zastávku som si ani nemohol priať. Pred odletom som sa nakopol Aperol Spritzom. Ten tu pripravujú 2x väčší a za polovičnú cenu ako na Slovensku. K nemu som navyše dostal olivu a malé, ale akurátne balenie zemiakových lupienkov. Za 2 nápoje som zaplatil 7 eur. V kaviarni môžete platiť platobnou kartou.

Polo Cafè

Kaviareň Polo Cafè (140 m/2 min. pešo východne od námestia Piazza dei Signori) sa ukrýva za palácom Palazzo dei Trecento. Aký iný dezert si hosť objedná v Trevise, ak nie tiramisù. Je vidieť, že dezert pochádza odtiaľto. Všade ho pripravujú skvelo. Aby som tej kávy nemal málo, objednal som si ku dezertu espresso. Taliani sú zvyknutí piť kávu postojačky, ja si k nej (a ku dezertu) predsa len vždy radšej sadnem. Za účet som zaplatil 6,10 eur. V kaviarni môžete platiť platobnou kartou.

Prečítajte si aj tieto návody na prežitie:

Za uvedenie a pozitívne hodnotenie služieb podnikov, inštitúcií a organizácií cestovného ruchu som nedostal nič zdarma, ak nie je uvedené inak.

© Ing. Adam Vanečko