ossegg praha cesko

Kde sa najesť v Prahe 2023

Žiadna destinácia nie je len o atraktivitách. Po prehliadke múzea, galérie, či inej pamiatke každý poriadne vyhladne. Kde sa najesť v Prahe, aby aj váš žalúdok vzdychal spokojnosťou?

Ossegg Praha – Pivovar a restaurace

Ossegg Praha – Pivovar a restaurace (4,3 km/12 min. pešo juhovýchodne od Staroměstské náměstí) sa nachádza v štvrti Vinohrady v mestskej časti Praha 2. Pivovar nadväzuje na tradíciu varenia oseckého piva, ktoré sa vyrábalo v kláštornom pivovare v Oseku už od roku 1241.

Pivo je živé, nefiltrované a nepasterizované. Keď jem prvýkrát v reštaurácii, v ktorej si varia vlastné pivo, objednávam si „pivnú degustačku“. Tak sa najlepšie zoznámim s ponukou podniku. Ochutnávka pozostávala zo svetlej 10 Athanasius, polotmavej 11 Ruthard Red Ale, svetlej 12 Philipp a tmavej 13 Balthasar. Ak si netrúfate ochutnať všetky pivá, nechajte si poradiť od obsluhy.

Na obed som si objednal mnou tak milovanú českú špecialitu Zemiakovú knedľu plnenú údeným mäsom na lôžku z dusenej kyslej kapusty s opraženou cibuľkou (Plněný bramborový knedlík uzeným masem, naše zelí, smažená cibulka). Obed aj pivo mi samozrejme veľmi chutili. Vo výstavbe sú ďalšie pivovary v NemeckuŠpanielsku, takže už teraz viem, kam by som zašiel na obed v zahraničí. Za obed som zaplatil 350 czk/14,92 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Pivo Karlín

Reštaurácia Pivo Karlín (4 km/11 min. autom východne od Staroměstské náměstí) sa nachádza v štvrti Karlín v časti Praha 8. V reštaurácii sme si pre istotu radšej rezervovali vopred stôl, lebo sme nevedeli, či v piatok večer vôbec pozháňame miesto. Keď sme prišli do reštaurácie, takmer nikto tam nesedel. Opýtal som sa obsluhy na našu rezerváciu a zaviedla nás do zadnej časti reštaurácie, kde sa to hosťami len tak hemžilo. Okamžite som si vydýchol a vedel som, že v tejto reštaurácii v ten večer nebudeme jesť sami. Súčasťou reštaurácie je taktiež vlastný minipivovar.

Ochutnal som fantastické Morčacie prsia pečené v masle, bulgur s paradajkami, petržlenom a citrónovou šťavou, kyslá smotana (Krůtí prso pečené v másle, bulgur s rajčaty, petrželí a citrónovou štávou, zakysaná smetana). Večeru som zapil pivom Karlín 11°. Za večeru som zaplatil 361 czk/15,39 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Kolkovna Dock

Kolkovna Dock (5,2 km/13 min. autom severovýchodne od Staroměstské náměstí) sa nachádza v prístave v štvrti Palmovka v časti Praha 8. V Prahe nájdete viaceré reštaurácie tejto siete. Ochutnal som ďalšiu špecialitu českej kuchyne, Sviečkovú na smotane so žemľovou a karlovarskou knedľou (Svíčková na smetaně, hovězí pečeně na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem).

Jedlo som snúbil s voľbou sládkov alebo tiež pivom mesiaca, ktorým bol polotmavý ležiak Popolcový Benedikt (Popeleční Benedict). Okrem chmeľu použili pri výrobe aj slad sušený dymom z dubového dreva, ktorý pivu dodáva ľahkú údenú chuť. Musím sa priznať, že toto pivo mi veľmi nechutilo. Tak som si ešte po ňom objednal svetlú 10. Za účet som zaplatil 346 czk/14,75 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Restaurace v Podskalí

Restaurace v Podskalí (3 km/11 min. autom južne od Staroměstské náměstí) sa nachádza v štvrti Nové Mesto v časti Praha 2. Snáď najčeskejšia reštaurácia, akú som počas môjho posledného pobytu v Prahe navštívil. Práve preto som si objednal Vyprážaný syr s varenými zemiakmi s maslom a domácou tatárskou omáčkou (Smažený eidam, vařené brambory s máslem, domácí tatarka). K syru som si objednal ako inak české pivo. Za obed som zaplatil 224 czk/9,55 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Prečítajte si ďalšie články o Prahe:

Za uvedenie a pozitívne hodnotenie služieb podnikov, inštitúcií a organizácií cestovného ruchu som nedostal nič zdarma.

Ceny boli prepočítané podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Slovenska platného k 4. 5. 2023 (1 eur = 23,460 czk).

© Ing. Adam Vanečko