Pôvodná verzia tejto sladkosti, obľúbená v období regentstva na začiatku 19. storočia, bola pevná, nesladená sušienka s vyrazeným tradičným erbom s perím princa z Walesu. Sušienky princa z Walesu vyrábali obchodní pekári a podávali sa po večeri na namáčanie do sladkého vína. Táto novšia, jemnejšia verzia je jemne osladená a predstavuje lahodný doplnok na čajový tanier. Princ z Walesu by vám dal určite povolenie vzdať sa peria z jeho erbu a použiť akýkoľvek dekoratívny vykrajovač, ktorý si sami vyberiete.
Ingrediencie na sušienky princa z Walesu (17 sušienok):
- 300 g (2 a 1/3 šálky) hladkej múky, plus extra na pomúčenie
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 170 g (3/4 šálky) studeného nesoleného a na kocky nakrájaného masla
- 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
- 1 vajce
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Sušienky princa z Walesu – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 180 oC. Tri plechy vyložíme papierom na pečenie.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku a soľ. Vo veľkej mise vyšľaháme do hladka asi 1 minútu pomocou elektrického mixéra na strednej rýchlosti maslo. Pridáme cukor, zvýšime rýchlosť na stredne vysokú a šľaháme 2-3 minúty, alebo kým zmes nie je nadýchaná a svetlej farby. Pridáme vajce a vanilku a šľaháme, kým sa úplne nespoja. Na stredne nízkej rýchlosti pridáme múčnu zmes a šľaháme, kým sa zmes úplne nezmieša.
- Do malej plytkej misky dáme niekoľko lyžíc múky, ktorú použijeme na pomúčenie. Pomocou rúk vytvarujeme z cesta 4 cm guličky s hmotnosťou asi 35 g – približne veľkosti golfovej loptičky – a odložíme na pracovnú dosku. Pracujeme so 6 guličkami naraz, polovicu každej guľky vložíme do múky, aby sa vrchná polovica ľahko obalila a guľky poukladáme múkou nahor a asi 7,5 cm od seba na pripravený plech. Vykrajovač na sušienky s priemerom 7,5 cm zľahka pomúčime múkou a guľôčku cesta jemne, ale pevne zarovnáme, až kým cesto nedosiahne okraje vykrajovača (prebytok môžeme odrezať špičkou noža). Opatrne zdvihneme vykrajovač. Zopakujeme pomúčenie a stláčanie so zvyšnými guľôčkami cesta a poukladáme ich na zvyšné dva plechy na pečenie.
- Pečieme po jednom plechu 15-17 minút (zvyšné plechy dáme do chladničky, ak je v kuchyni teplo), kým sušienky nie sú na okrajoch bledo zlatohnedé (spodok bude zlatistejší ako okraje). Sušienky necháme 10 minút vychladnúť na plechu na mriežke a potom podávame. Sušienky princa z Walesu sú najlepšie, keď sa podávajú v ten istý deň.
Poznámky k receptu Sušienky princa z Walesu:
- Tieto sušienky majú nízke percento cukru, takže zhnednutie neočakávajte. Ak by ste chceli ešte trochu sladšie sušienky, zvýšte množstvo cukru na 140 g (2/3 šálky).
- Regent – zástupca panovníka v období choroby alebo neprítomnosti, správca štátu.
Upečte si škótske maslové pečivo alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko