Rozdelené sendvičové koláče sa často objavujú v ére panstva Downton. Victoria sandwich je pravdepodobne najznámejšia torta tohto typu. V pôvodnej verzii nebola veľkou okrúhlou tortou a nepodávala sa pod dnešným názvom. Išlo ale o delikátnu hromadu jednohubiek, ktoré boli vyrobené z piškótového cesta podľa receptu od Isabelly Beetonovej v knihe The Book of Household Management. Jej kniha je, podobne ako Viktóriin sendvič, ikonická a ako prvá nazvala tortu Viktóriin sendvič, ktorý samozrejme pomenovala po kráľovnej Viktórii.
Viktóriin sendvič je určený pre strednú triedu. Hoci Beetonovej kniha by sa nepoužívala v aristokratickom prostredí panstva Downton, recept s jednoduchými mierami a prísadami je klasický. Moderný Victoria sandwich obsahuje popri džeme aj šľahačku.
Ingrediencie na Victoria sandwich:
- nesolené maslo izbovej teploty
- múku
- práškový cukor
- 4 vajcia izbovej teploty
- štipku soli
- 0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva (voliteľné)
- 70 g (1/4 šálky) džemu
Victoria sandwich – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 180 oC. 20-cm štvorcovú tortovú formu štedro vymastíme maslom. Spodok vystelieme papierom na pečenie, papier vymastíme maslom, potom posypeme zmesou z rovnakých dielov múky a cukru, pričom prebytok vyklepeme.
- Vajcia odvážime v škrupinách. Potom navážime ich ekvivalent v masle, múke a cukre. V stredne veľkej miske jemne premiešame múku, soľ a prášok do pečiva (ak používame, pre ľahší koláč, pre hutnejší a autentickejší koláč ho vynecháme). Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra pri strednej rýchlosti alebo drevenou varechou vyšľaháme maslo do krémova, potom zašľaháme cukor a šľaháme 2-3 minúty, kým sa dobre nerozmieša. Zašľaháme 1 polievkovú lyžicu múčnej zmesi, aby sa zmes nezrazila, potom po jednom pridávame vajcia a po každom pridaní dobre prešľaháme. Pokračujeme v šľahaní asi 2 minúty, alebo kým nebude cesto ľahké a nadýchané. Ak používame mixér, tak pri nízkej rýchlosti postupne pridávame zvyšnú múčnu zmes a šľaháme, kým sa nezapracuje. Cesto bude husté a krémové. Vyškrabeme ho do pripravenej formy a vrch uhladíme.
- Pečieme do zlatista 30-40 minút, kým sa strany nezačnú odťahovať od formy a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Necháme vychladnúť vo forme na mriežke 20 minút, potom vyklopíme na mriežku (tanier), odlepíme papier na pečenie, prevrátime naspäť a necháme úplne vychladnúť.
- V prípade potreby odrežeme zhnednuté okraje koláča. Zúbkovaným nožom rozrežeme tortu vodorovne na polovicu, aby sme vytvorili 2 vrstvy. Spodnú polovicu natrieme džemom (ja som natrel aj vrchnú lebo mám rád veľa džemu), potom vrátime vrchnú polovicu a jemne pritlačíme. Koláč nakrájame na 6 rovnakých pásov širokých asi 3 cm a potom priečne na tretiny, aby sme vytvorili 18 „pekných jednohubiek“ – ideálnych na jedenie v niekoľkých malých sústach. Pri eduardovskej prezentácii naskladáme na servírovací tanier sendviče do radov po troch, pričom každý rad je v 90-stupňovom uhle k predchádzajúcemu.
Upečte si aj tieto koláče na čaj o piatej z éry panstva Downton:
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko