Ak doma máte zvyšný mak a neviete, čo s ním, pripravte si tento vynikajúci makový koláč podľa receptúry z južného Tirolska. Ostatné suroviny sú zvyčajne po ruke. Jediné, čo budete musieť dokúpiť, bude asi tvaroh.
Ingrediencie na makový koláč:
- 120 g mäkkého masla
- 80 g tvarohu
- 6 žĺtkov
- 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 čajovú lyžičku vanilkovej esencie)
- 100 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 100 g jemne mletého maku
- 80 g najemno nastrúhaných lieskových (alebo vlašských) orechov
- 1 štipku škorice
- 40 g nasucho opražených drvených piškót alebo strúhanky
- 20 g hladkej múky
- 6 bielkov
Makový koláč – výrobný postup:
- Maslo šľaháme, kým nebude nadýchané. Postupne vmiešame tvaroh, vaječné žĺtka, vanilkový cukor, 50 g práškového cukru a rum.
- Zmiešame mletý mak, mleté lieskové (alebo vlašské) orechy, škoricu, drvené na sucho opražené piškóty (alebo strúhanku) a hladkú múku.
- Z bielkov so zvyšným práškovým cukrom zľahka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do maslovo-vaječnej zmesi striedavo s makovou zmesou.
- Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 10-15 minút pri teplote 180 oC.
- Necháme vychladnúť a potom podľa potreby nakrájame na štvorcové alebo kosoštvorcové tvary.
Tip:
Makový koláč by sme nemali skladovať príliš dlho.
Upečte si doma aj tieto múčniky z éry panstva Downton:
Zdroj: GASTEIGER, H., WIESER, G., BACHMANN, H., WITZIGMANN, E. 2018. So kocht Südtirol.
© Ing. Adam Vanečko