makovy kolac mohngebaeck

Makový koláč z južného Tirolska

Ak doma máte zvyšný mak a neviete, čo s ním, pripravte si tento vynikajúci makový koláč podľa receptúry z južného Tirolska. Ostatné suroviny sú zvyčajne po ruke. Jediné, čo budete musieť dokúpiť, bude asi tvaroh.

Ingrediencie na makový koláč:

  • 120 g mäkkého masla
  • 80 g tvarohu
  • 6 žĺtkov
  • 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 čajovú lyžičku vanilkovej esencie)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 100 g jemne mletého maku
  • 80 g najemno nastrúhaných lieskových (alebo vlašských) orechov
  • 1 štipku škorice
  • 40 g nasucho opražených drvených piškót alebo strúhanky
  • 20 g hladkej múky
  • 6 bielkov

Makový koláč – výrobný postup:

  1. Maslo šľaháme, kým nebude nadýchané. Postupne vmiešame tvaroh, vaječné žĺtka, vanilkový cukor, 50 g práškového cukru a rum.
  2. Zmiešame mletý mak, mleté lieskové (alebo vlašské) orechy, škoricu, drvené na sucho opražené piškóty (alebo strúhanku) a hladkú múku.
  3. Z bielkov so zvyšným práškovým cukrom zľahka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do maslovo-vaječnej zmesi striedavo s makovou zmesou.
  4. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 10-15 minút pri teplote 180 oC.
  5. Necháme vychladnúť a potom podľa potreby nakrájame na štvorcové alebo kosoštvorcové tvary.

Tip:

Makový koláč by sme nemali skladovať príliš dlho.

Upečte si doma aj tieto múčniky z éry panstva Downton:

Zdroj: GASTEIGER, H., WIESER, G., BACHMANN, H., WITZIGMANN, E. 2018. So kocht Südtirol.

© Ing. Adam Vanečko