bakewell tart panstvo downton abbey

Bakewell Tart z éry panstva Downton

Tento mandľovo-džemový koláč je v Anglicku národným pokladom a možno tou najlepšou sladkosťou na čaj o piatej. Hoci Bakewell Tart pomenovali po meste v Derbyshire, kde ho pravdepodobne prvýkrát upiekli, jeho presný pôvod nepoznáme. Na prípravu môžeme použiť rôzne džemy alebo ovocie a potrieť ho cukrovou polevou.

Ingrediencie na Bakewell Tart (12 porcií):

Cesto:

  • 155 g (1 a 1/4 šálky) hladkej múky plus navyše na vaľkanie
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 140 g (10 polievkových lyžíc) studeného nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • 1 žĺtok
  • 1 polievkovú lyžicu ľadovo studenej vody alebo viac, ak je to potrebné

Plnka:

  • 115 g (1/2 šálky) nesoleného masla, pri izbovej teplote, plus navyše na plech
  • 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky mandľového alebo vanilkového extraktu (voliteľné)
  • štipku soli
  • 2 vajcia, pri izbovej teplote
  • 140 g (1 a 1/4 šálky) mletých mandlí
  • 140 g (1/2 šálky) malinového alebo jahodového džemu
  • 3 polievkové lyžice mandľových lupienkov (voliteľné)

Bakewell Tart – výrobný postup:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v miske múku, cukor a soľ. Maslo pridáme k múčnej zmesi a pomocou končekov prstov, dvoch nožov alebo mixéra na pečivo zapracujeme maslo, kým zmes nevytvorí veľké, hrubé omrvinky. V malej miske rozšľaháme vaječný žĺtok a vodu. Vaječnú zmes pridáme k múčnej zmesi a jemne premiešame vidličkou, kým zmes múky nie je rovnomerne navlhčená a nevytvorí hrudky. Cesto by malo byť dostatočne vlhké, aby vytvorilo hrubú guľu. V prípade potreby primiešame viac kvapiek vody, aby sme dosiahli správnu konzistenciu. Cesto vyklopíme na veľký kus lepiacej fólie, prikryjeme ňou cesto a vytvarujeme hladký kotúč. Zabalené cesto dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo na noc.
  2. Dno a strany ryhovanej 23-cm tortovej formy s odnímateľným dnom zľahka vymastíme maslom. Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme cesto na kruh s priemerom 30 cm a hrúbkou asi 6 mm. Cesto namotáme na valček, vycentrujeme ho nad tortovou formou, rozvinieme a prebytok necháme prečnievať po stranách. Cesto natlačíme na dno a boky formy, potom orežeme okraje tak, aby presah bol 12 mm. Presah zrolujeme späť na seba a pevne stlačíme, aby sme zosilnili strany. Formu vložíme do mrazničky na 15-20 minút, kým sa rúra zahrieva.
  3. Rúru predhrejeme na 180 oC.

…ešte sme neskončili …

  1. Vychladnutú formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme fazuľou. Pečieme asi 20 minút, alebo kým okraje korpusu nie sú svetlohnedé. Vyberieme z rúry a vyberieme papier na pečenie s fazuľou. Vrátime do rúry a pokračujeme v pečení 7-9 minút, alebo kým pečivo nie je svetlozlaté. Formu premiestnime na mriežku. Rúru necháme nastavenú na 180 oC.
  2. Na prípravu plnky v miske pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo, cukor, mandľový (vanilkový) extrakt (ak používame) a soľ pri strednej rýchlosti 2-4 minúty, alebo kým zmes nebude nadýchaná a svetlejšia. Jedno po druhom pridáme vajcia, po každom vajíčku dobre prešľaháme. Na stredne nízkej rýchlosti pridáme mleté mandle a šľaháme, kým sa nezmiešajú.
  3. Džem rovnomerne rozotrieme na cesto vo forme. Po malých lyžičkách pridáme na džem plnku a potom opatrne a rovnomerne rozotrieme. Ak používame, vrch posypeme mandľovými lupienkami. Koláč pečieme 35-38 minút, kým sa plnka nenafúkne a nezhnedne a stred po miernom stlačení nevyskočí späť. Necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  4. Pri podávaní položíme tortovú formu na prevrátenú misku a opatrne posunieme vonkajší krúžok nadol. Pomocou špachtle uvoľníme tortu z dna formy a koláč posunieme na servírovací tanier.

Poznámka k receptu Bakewell Tart:

Predpečené pečivo môžeme pred naplnením a dopečením úplne vychladiť, zakryť a skladovať pri izbovej teplote až 1 deň.

Vyskúšajte aj tieto recepty z éry panstva Downton:

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko