peceny holub na zvadnutej zeruche 1. trieda vecera titanic

Pečený holub na zvädnutej žeruche v 1. triede Titanicu

Pečený holub na zvädnutej žeruche bol podávaný ako 7. chod – pečienka na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Verím, že mi to nebudete mať za zlé, keď som namiesto holuba použil prepelicu.

Po menšej prestávke, ktorou bol 6. chod – Punč, prichádza na rad pečienka. Pokiaľ možno z diviny, ale pokojne ju môžete nahradiť aj domácou hydinou. Ak si budete pripravovať 11-chodové menu z poslednej večere Titanicu doma, aby bola vaša večera ľahšia, pečienku odporúčam vynechať.

Pečený holub

Neoperený holub je malý poľovným vtákom. V Európe, stále relatívne bežný, je obľúbeným jedlom už od stredoveku. V Severnej Amerike, kde je holub drahý a ťažko dostupný, je jarabica prijateľnou náhradou.

Ingrediencie – pečený holub (6 porcií):

  • 6 holubov alebo jarabíc (v mojom prípade prepelíc) (okolo 450 g každá)
  • 1 polievkovú lyžicu olivového alebo rastlinného oleja
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu nasekaného čerstvého majoránu (alebo 1 čajovú lyžičku sušeného)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 6 plátkov bočnej slaniny
  • 3/4 šálky (175 ml) Madeiry (použil som portské)
  • 175 ml (3/4 šálky) červeného vína
  • 3/4 šálky (175 ml) kuracieho vývaru

Výrobný postup – pečený holub

  1. Holuby zvonku aj zvnútra opláchneme a utrieme dosucha.
  2. V miske zmiešame olej, cesnak, majorán, soľ a mleté čierne korenie. Holuby potrieme zmesou zvnútra aj zvonku. Na hruď položíme plátok slaniny. Prepichneme špajľou (alebo špáradlom), aby nespadol. Vložíme do pekáča a pečieme v rúre pri teplote 230 °C 15 až 20 minút, alebo kým šťavy nezružovejú. Slaninu vyberieme a vyhodíme (my sme ju samozrejme zjedli) a holuby grilujeme 2 až 3 minúty alebo kým na povrchu nezhnednú. Vyberieme z pekáča, prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
  3. Medzitým dáme pekáč na vysoký plameň. Prilejeme Madeiru, červené víno a kurací vývar. Privedieme k varu a miešame, pričom zoškrabujeme všetky hnedé kúsky. Varíme 7 až 8 minút alebo kým omáčku nezredukujeme na asi 1/2 šálky (125 ml). Precedíme a udržujeme v teple.

Zvädnutá žerucha

Zvädnutá žerucha je moderným výmyslom, aj keď veľmi chutným. Na Titanicu by pečienku podávali s jednoduchým obložením z čerstvej žeruchy.

Ingrediencie – zvädnutá žerucha (6 porcií):

  • 3 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 20 šálok (250 g) opláchnutej žeruchy
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Výrobný postup – zvädnutá žerucha

  1. Vo veľkom hrnci zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov. Pridáme cesnak a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Zvýšime plameň a pridáme vlhkú žeruchu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu alebo kým zvädne. Premiešame s citrónovou šťavou, soľou, korením a zvyšným olejom z vlašských orechov.
  2. Na ohriatom tanieri vytvoríme zo žeruchy hniezdo. Rozpolíme holuby (na to som zabudol), odstránime chrbticu (aj na to som pred podávaním zabudol 🙂 ) a naaranžujeme navrch. Podávame s omáčkou na boku.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko