Zatiaľ čo Victoria Sandwich je najznámejšou vrstvenou tortou tej doby, nie je to ani zďaleka jediná taká torta, ktorá sa objavila v ére panstva Downton. Pomarančová torta bola jednou zo stálic tohto obdobia a objavuje sa v mnohých knihách. Táto verzia, z knihy Superior Cookery z roku 1887 od Margaret Black, používa pomaranče a citróny a má skutočne veľmi citrusový nádych.
Vedeli ste, že prášok do pečiva bol vynájdený až v polovici viktoriánskej éry? Predtým sa piškóta dvihla tak, že sa do vajec pri šľahaní vrazilo čo najviac vzduchu. Mnohí kuchári sa na kypriace prostriedky pozerali zhora a bránili sa ich použitiu, pretože sa obávali, že takéto moderné podvody prispejú k devalvácii kuchárov a nakoniec ich úplne nahradia.
Ingrediencie na pomarančovú tortu (8-10 porcií):
- 1 veľký alebo 2 malé pomaranče
- 2 citróny
- 115 g (1/2 šálky) masla, pri izbovej teplote, plus navyše na formy
- 200 g (1 šálku) práškového cukru, plus navyše na formy
- 225 g (1 a 3/4 šálky plus 2 polievkové lyžice) múky, plus navyše na formy
- 1 a 3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- štipku soli
- 5 žĺtkov
- Na kandizovanú kôru:
- 240 ml (1 šálku) vody
- 200 g (1 šálku) kryštálového cukru
- Na polevu:
- 250 g (2 šálky) preosiateho práškového cukru
- štipku soli
- Na náplň:
- 2 polievkové lyžice pomarančovej marmelády, rozmixovanej v mixéri alebo ručne
Pomarančová torta – výrobný postup:
- Pomocou noža odstránime kôru z pomaranča a citrónov, pričom ponecháme čo najviac bielej drene. Kôru potrebujeme v pásikoch, ideálne asi 7,5 cm dlhých a 6 mm širokých, ale stačia aj kúsky. Len nestrúhajte kôru. Pomarančovú a citrónovú kôru vložíme do samostatných malých misiek. Odšťavíme pomaranč a šťavu pridáme do misky s citrónovou kôrou. Odšťavíme citróny a šťavu pridáme k pomarančovej kôre. Šupky necháme lúhovať 1 hodinu, potom šťavy precedíme do samostatných malých misiek a spolu s obomi šupkami odložíme na neskôr.
- Rúru predhrejeme na 180 oC. Dno a boky 2 okrúhlych tortových foriem s priemerom 23 cm vymastíme maslom. Dná foriem vystelieme pergamenovým papierom a pergamen vymastíme maslom. Boky poprášime zmesou rovnakých dielov práškového cukru a múky, prebytok vyklepeme.
- V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu a soľ. Premiešame.
- V stojanovom mixéri s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej mise s ručným mixérom vyšľaháme maslo a práškový cukor pri strednej rýchlosti, až kým nebude zmes hladká a krémová. Pridáme vaječné žĺtky, jeden po druhom, pričom po každom pridaní dobre premiešame a potom šľaháme 10 minút. Zmes by mala byť bledá a nadýchaná. Pri nízkej rýchlosti zašľaháme 2 polievkové lyžice múčnej zmesi, aby sa nezrazila, potom pridáme zvyšnú múčnu zmes v 3 dávkach, striedavo s odloženou pomarančovou šťavou v 2 dávkach, pričom začíname a končíme múkou a po každom pridaní dobre premiešame. Cesto rovnomerne rozdelíme medzi pripravené formy a rozotrieme až po okraje formy.
- Pečieme 20-25 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu každej vrstvy koláča nevyjde čistá. Necháme úplne vychladnúť vo formách na mriežke. Pomocou tupého noža uvoľníme okraje koláčov zo strán foriem, potom prevrátime formy na stojany, zdvihneme formy a jemne odlepíme pergamen. Pracujeme opatrne, pretože vrstvy sú veľmi ľahké a jemné.
- Kým vrstvy torty chladnú, pocukrujeme citrusovú kôru na ozdobenie vrchnej časti torty. Pomarančovú a citrónovú kôru vložíme do malého hrnca, pridáme studenú vodu na zakrytie a privedieme k varu. Pár minút povaríme, potom scedíme, vodu vylejeme a kôru vrátime do hrnca. Opakujeme dvakrát, pričom zakaždým vylejeme vodu. Medzitým vyložíme veľký plech papierom na pečenie.
- Keď sme kôru trikrát prevarili, vrátime ju do hrnca, pridáme 240 ml (1 šálku) vody, kryštálový cukor, privedieme k varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Teplotu upravíme tak, aby sme udržali var a varíme 25-30 minút, kým kôra nezmäkne a dreň nebude priehľadná. Dobre scedíme a pomocou vidličky kôru rozložíme v jednej vrstve na pripravený plech, aby vychladla. Nakoniec kôru sušíme v rúre pri teplote 120 oC asi 30 minút, kým nie je chrumkavá, ale nie hnedá. Odložíme bokom.
- Na prípravu polevy dáme do misky práškový cukor, citrónovú šťavu a soľ a vyšľaháme do hladka.
- Tortovú vrstvu položíme na servírovací tanier a vrch natrieme marmeládou. Navrch dáme druhú vrstvu, potom pomocou paletového noža alebo ofsetovej špachtle potrieme vrch a boky torty polevou. Vrch posypeme kandizovanou kôrou. Pred podávaním necháme koláč 15 minút postáť, aby poleva stuhla.
Poznámka k receptu
Koláč sa dosť dvihne, takže sa nenechajte zlákať na menšiu formu, aj keď cesto sotva zakryje dno 23 cm formy predtým, než ide do rúry. Obe vrstvy torty by mali mať výšku asi 2,5 cm a keď sa spoja, vznikne z nich krásna torta. Samozrejme, ak naozaj chcete šokovať, môžete zdvojnásobiť recept a naskladať 4 koláče (v tomto prípade budete musieť urobiť aj trochu viac polevy). Takáto vysoká torta by však nemusela byť v súlade s jemným duchom doby.
Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko