Čokoládové koláče, ako napr. táto super-čokoládová torta, boli v Británii v eduardovskom období pomerne nové, ale rýchlo sa uchytili. Autorka tohto receptu, Agnes Jekyll, bola dcérou Williama Grahama, liberálneho poslanca za Glasgow. Sestra jej manžela patrila medzi najvplyvnejších britských záhradníkov a bola silnou zástankyňou umenia. Agnes bola jednou z mnohých silných a talentovaných žien, ktoré si vytvorili kariéru v rokoch po Veľkej vojne. Jej kniha Kitchen Essays sa zameriavala na urodzené dámy, pre ktoré bol život v 20. rokoch 20. storočia oslobodzujúci a mätúci zároveň. Prvá svetová vojna vyhladila veľkú časť mužskej populácie, takže mnohé ženy museli čeliť životu bez manželstva. Boli však odhodlané, že život starej dievky nebude životom bez zmyslu. Agnes bola novinárkou, ktorá písala pre The Times.
Super-čokoládová torta – ingrediencie:
Na tortu:
- 225 g (1 šálku) masla, pri izbovej teplote, plus navyše na plech
- 90 g (3/4 šálky) múky, plus navyše na plech
- 225 g (1 šálku plus 2 polievkové lyžice) práškového cukru plus navyše na plech
- 115 g (1 šálku plus 2 polievkové lyžice) mletých mandlí
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipku soli
- 225 g (1/2 lb) horkej čokolády (70 % kakaa), nalámanej
- 6 vajec
- 1 čajovú lyžičku čistého vanilkového extraktu
Na polevu (voliteľné):
- 115 g (1 šálku) práškového cukru
- 2-3 polievkové lyžice maraschino, pomarančového alebo iného likéru
Super-čokoládová torta – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 120 oC. Dno 23-centimetrovej štvorcovej formy alebo okrúhlej tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Papier a formu vymastíme, potom poprášime zmesou z rovnakých dielov múky a cukru, pričom prebytok vyklepeme.
- V miske zmiešame múku, mandle, prášok do pečiva a soľ. Zmes premiešame.
- Čokoládu roztopíme buď v mikrovlnnej rúre (spôsob 21. storočia), alebo v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou (spôsob Downton). Necháme bokom vychladnúť.
- Žĺtky oddelíme od bielkov do jednej misky a bielky do druhej. Žĺtky premiešame a pridáme vanilku. Ručne alebo ručným šľahačom vyšľaháme bielky na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nevytvorí tuhý sneh.
- V miske pomocou ručného mixéra na strednej rýchlosti alebo drevenou vareškou zmiešame maslo a práškový cukor, až kým nebude zmes hladká a krémová. Zašľaháme rozpustenú čokoládu. Všľaháme lyžicu múčnej zmesi, aby sme predišli zrazeniu, a potom postupne zašľaháme žĺtkovú zmes. Postupne primiešame zvyšnú múčnu zmes. Pridáme asi jednu štvrtinu vyšľahaných vaječných bielkov a miešame drevenou vareškou tak dlho, kým nezostanú žiadne biele pruhy. Rovnakým spôsobom vmiešame zvyšné bielky. Lyžicou preložíme cesto do pripravenej formy a uhladíme vrch.
- Pečieme, kým sa koláč nezačne odťahovať od stien formy a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá, asi 1 h a 15 min. Necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke, potom vyklopíme na mriežku, odlepíme papier na pečenie, otočíme koláč do pôvodnej polohy a preložíme na servírovací tanier.
- Na prípravu polevy dáme do misky práškový cukor, zašľaháme toľko likéru, aby vznikla jemná, tekutá poleva, ktorou pomaly polievame koláč. Prípadne použijeme len toľko likéru, aby sme vytvorili tuhšiu polevu a rozotrieme ju pomocou paletového noža alebo roztieracej špachtle.
Poznámka k receptu:
Super-čokoládová torta je výborná obyčajná. Ak ale chcete na večeru podávať chutnejšiu tortu, položte na ňu vrstvu čerešní namočených v brandy alebo maraschino likéri. Doplňte kopou šľahačky alebo crème fraîche.
Upečte si aj tieto recepty z éry panstva Downton:
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko