jarny hraskovy krem polievka saint german a la carte restaurant titanic

Polievka Saint-Germain (Jarný hráškový krém) z reštaurácie Titanicu

Polievka Saint-Germain alebo Jarný hráškový krém mohla byť podávaná ako 2. chod – Polievka (hustá polievka) v reštaurácii Titanicu v posledný deň plavby.

Autori uvádzajú, že táto ľahká polievka, pomenovaná po grófovi de Saint-Germain, ministrovi vojny Ľudovíta XV., je vyrobená z pyré z čerstvého zeleného hrášku.

Ingrediencie na jarný hráškový krém (4-6 porcií):

  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1/2 šálky nakrájaného póru (iba bielej časti)
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipku kryštálového cukru
  • 2 šálky (250 g) lúpaného čerstvého alebo mrazeného drobného hrášku
  • 1 šálku (75 g) trhaného rímskeho šalátu
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej trebuľky alebo petržlenovej vňate
  • 6 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • čerstvé vetvičky trebuľky alebo petržlenovej vňate

Jarný hráškový krém – výrobný postup:

  1. Vo veľkej rajnici rozpustíme maslo na strednom plameni. Pridáme pór, soľ, mleté čierne korenie a cukor. Za stáleho miešania varíme 5 minút alebo do zmäknutia. Pridáme hrášok, rímsky šalát, trebuľku a 1 šálku vývaru. Prikryjeme a varíme na strednom plameni 5 minút alebo kým hrášok nezmäkne.
  2. Pracovaním v dávkach a pridávaním zvyšného vývaru, rozmixujeme polievku do hladka v mixéri alebo kuchynskom robote. Precedíme cez jemné sitko a podľa potreby dochutíme.
  3. Vrátime do rajnice a zohrejeme takmer po bod varu. Odstránime akúkoľvek penu. Preložíme do polievkovej misy. Ozdobíme vetvičkou trebuľky alebo petržlenovej vňate.

Menu z reštaurácie à la carte na Titanicu:

  1. chod – predjedlo
  2. chod – Polievka
    • Madeira alebo Sherry
    • Polievka Saint-Germain (Jarný hráškový krém)
  3. chod – Ryba
    • Suché Rýnske alebo Moselské
    • Homár Thermidor
  4. chod – 1. mäsitý chod (po polievke, predkrm)
  5. chod – Punč alebo sorbet
    • Punč Rosé
  6. chod – Pečienka
  7. chod – Zelenina
  8. chod – Dezert
    • Sladké dezertné vína (Muškát, Tokaj, Madeira)
    • Šalát z čerstvého ovocia
    • Pomarančové prekvapenie
  9. chod – Dezert
  10. Po večeri
    1. Káva, cigary
    2. Portské víno alebo likér

Zdroje:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko