Polievka Saint-Germain alebo Jarný hráškový krém mohla byť podávaná ako 2. chod – Polievka (hustá polievka) v reštaurácii Titanicu v posledný deň plavby.
Autori uvádzajú, že táto ľahká polievka, pomenovaná po grófovi de Saint-Germain, ministrovi vojny Ľudovíta XV., je vyrobená z pyré z čerstvého zeleného hrášku.
Ingrediencie na jarný hráškový krém (4-6 porcií):
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 1/2 šálky nakrájaného póru (iba bielej časti)
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- štipku kryštálového cukru
- 2 šálky (250 g) lúpaného čerstvého alebo mrazeného drobného hrášku
- 1 šálku (75 g) trhaného rímskeho šalátu
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej trebuľky alebo petržlenovej vňate
- 6 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- čerstvé vetvičky trebuľky alebo petržlenovej vňate
Jarný hráškový krém – výrobný postup:
- Vo veľkej rajnici rozpustíme maslo na strednom plameni. Pridáme pór, soľ, mleté čierne korenie a cukor. Za stáleho miešania varíme 5 minút alebo do zmäknutia. Pridáme hrášok, rímsky šalát, trebuľku a 1 šálku vývaru. Prikryjeme a varíme na strednom plameni 5 minút alebo kým hrášok nezmäkne.
- Pracovaním v dávkach a pridávaním zvyšného vývaru, rozmixujeme polievku do hladka v mixéri alebo kuchynskom robote. Precedíme cez jemné sitko a podľa potreby dochutíme.
- Vrátime do rajnice a zohrejeme takmer po bod varu. Odstránime akúkoľvek penu. Preložíme do polievkovej misy. Ozdobíme vetvičkou trebuľky alebo petržlenovej vňate.
Menu z reštaurácie à la carte na Titanicu:
- chod – predjedlo
- Biele Bordeaux alebo Biele Burgundské
- Prepeličie vajíčka v aspiku s kaviárom
- chod – Polievka
- Madeira alebo Sherry
- Polievka Saint-Germain (Jarný hráškový krém)
- chod – Ryba
- Suché Rýnske alebo Moselské
- Homár Thermidor
- chod – 1. mäsitý chod (po polievke, predkrm)
- Červené Bordeaux
- Mäsové medailóniky so smrčkami na lôžku z duseného kelu
- chod – Punč alebo sorbet
- Punč Rosé
- chod – Pečienka
- Červené Burgundské
- Prepelice s čerešňami
- chod – Zelenina
- chod – Dezert
- Sladké dezertné vína (Muškát, Tokaj, Madeira)
- Šalát z čerstvého ovocia
- Pomarančové prekvapenie
- chod – Dezert
- Sladké dezertné vína, šampanské alebo šumivé víno
- Rozmanité čerstvé ovocie a syry
- Po večeri
- Káva, cigary
- Portské víno alebo likér
Zdroje:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko