kokosovy sendvic dezert vecera 2. trieda titanic

Toto čajové pečivo si zamilujete! Kokosový sendvič z 2. triedy Titanicu

Kokosový sendvič bol tretím z dezertov, ktoré sa podávali v 2. triede Titanicu. Na menu z poslednej večere ho nájdeme pod pojmom „Cocoanut Sandwich“. Autorka vo svojej knihe uvádza, že môžeme len tušiť, o aký dezert skutočne šlo. Ponúkaný recept pochádza ešte z koloniálnych čias a je teda „len“ kvalifikovaným odhadom.

Ingrediencie na kokosový sendvič (24 koláčikov):

  • 1/2 šálky (125 g) mäkkého masla
  • 0,5 šálky (90 g) kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 1 šálku (130 g) hladkej múky
  • 2/3 šálky (50 g) strúhaného kokosu
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 rozšľahaný bielok

Plnka:

  • 1 polievkovú lyžicu stuženého pokrmového tuku (tuku na pečenie)
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 3/4 šálky (90 g) práškového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu strúhaného kokosu
  • kvapku čistého vanilkového extraktu

Kokosový sendvič – výrobný postup:

  1. Vo veľkej nádobe si pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo, pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní 5 minút alebo kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme vanilku, vajce a dobre vyšľaháme. Primiešame múku, kokos a muškátový oriešok. Cesto vytvarujeme do tvaru gule, pevne zabalíme a dáme do chladničky na 1-2 hodiny.
  2. Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme krúžky (priemer formy by mal byť okolo 5 cm), ktoré pomocou pomúčeného noža alebo lopatky prenesieme na vymastený plech.
  3. Každý koláčik zľahka potrieme rozšľahaným bielkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 8 až 10 minút. Po upečení preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  4. Plnka. Medzitým si vyšľaháme tuk a maslo, postupne pridávame práškový cukor, kým nie je zmes krémová. Primiešame kokos a vanilku.
  5. Náplň rovnomerne rozotrieme na polovicu oblátok. Prikryjeme ich druhou polovicou oplátok, aby sme vytvorili tzv. „sendviče“. Skladujeme v uzavretej nádobe max. 1 týždeň.

Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko