Kokosový sendvič bol tretím z dezertov, ktoré sa podávali v 2. triede Titanicu. Na menu z poslednej večere ho nájdeme pod pojmom „Cocoanut Sandwich“. Autorka vo svojej knihe uvádza, že môžeme len tušiť, o aký dezert skutočne šlo. Ponúkaný recept pochádza ešte z koloniálnych čias a je teda „len“ kvalifikovaným odhadom.
Ingrediencie na kokosový sendvič (24 koláčikov):
- 1/2 šálky (125 g) mäkkého masla
- 0,5 šálky (90 g) kryštálového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 1 šálku (130 g) hladkej múky
- 2/3 šálky (50 g) strúhaného kokosu
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1 rozšľahaný bielok
Plnka:
- 1 polievkovú lyžicu stuženého pokrmového tuku (tuku na pečenie)
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 3/4 šálky (90 g) práškového cukru
- 1 polievkovú lyžicu strúhaného kokosu
- kvapku čistého vanilkového extraktu
Kokosový sendvič – výrobný postup:
- Vo veľkej nádobe si pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo, pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní 5 minút alebo kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme vanilku, vajce a dobre vyšľaháme. Primiešame múku, kokos a muškátový oriešok. Cesto vytvarujeme do tvaru gule, pevne zabalíme a dáme do chladničky na 1-2 hodiny.
- Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme krúžky (priemer formy by mal byť okolo 5 cm), ktoré pomocou pomúčeného noža alebo lopatky prenesieme na vymastený plech.
- Každý koláčik zľahka potrieme rozšľahaným bielkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 8 až 10 minút. Po upečení preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Plnka. Medzitým si vyšľaháme tuk a maslo, postupne pridávame práškový cukor, kým nie je zmes krémová. Primiešame kokos a vanilku.
- Náplň rovnomerne rozotrieme na polovicu oblátok. Prikryjeme ich druhou polovicou oplátok, aby sme vytvorili tzv. „sendviče“. Skladujeme v uzavretej nádobe max. 1 týždeň.
Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:
- 1. chod – polievka:
- 2. chod – hlavné jedlá:
- 3. chod – dezerty:
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Vínové želé
- Kokosový sendvič
- Americká zmrzlina
- Miešané orechy
- Čerstvé ovocie
- Syr, sušienky
- Po večeri:
- Káva
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko