V našom gastronomickom putovaní jednotlivými triedami a reštauráciou Titanicu sa presúvame z paluby F, kde sa nachádzali jedálenské salóny 3. triedy, o 2 paluby vyššie na palubu D, kde už bol jedálenský salón 2. triedy.
Druhá trieda na Titanicu by bola 1. triedou na väčšine lodí tej doby, či už z hľadiska podávaného jedla alebo atmosféry, v ktorej sa konzumovalo. Jedálenský salón 2. triedy, s dlhými stolmi a otočnými stoličkami pripevnenými k podlahe, bol pohodlnou a priestrannou miestnosťou, vkusne obloženou dubom v „ranom anglickom štýle“. Rovnako ako jedálenský salón 1. triedy, aj tento sa rozprestieral po celej šírke lode a umožňoval vstup prirodzeného svetla cez veľké okná s priezormi, ktoré prechádzali pozdĺž každej strany.
Jedlo v 2. triede, aj keď bolo jednoduchšie ako v prvej, bolo stále bohaté v porovnaní s tým, na čo bola zvyknutá väčšina klientely strednej triedy. Predstavovalo tiež jasný zväzok britských a amerických chutí, slivkový puding zdieľal priestor s americkou zmrzlinou. Jedlá pochádzali z rovnakej kuchyne ako jedlá 1. triedy a boli pripravované podľa najvyšších vtedajších štandardov.
Určite nikto neostal hladný po tejto solídnej 3-chodovej večeri, ktorá sa viac podobala nedeľnej rodinnej večeri, než labužníckej so šampanským a kaviárom v elegantnej reštaurácii „Ritz“ o 2 paluby vyššie.
S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedlo podávalo podobne ako v modernej reštaurácii. Po polievke by si pasažieri vybrali jedno hlavné jedlo, ktoré by podávali na samostatnom tanieri doplnené zemiakmi alebo ryžou a zeleninou.
Jedálenský salón 2. triedy Titanicu – večerné menu:
- 1. chod – polievka:
- 2. chod – hlavné jedlá:
- 3. chod – dezerty:
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Vínové želé
- Kokosový sendvič
- Americká zmrzlina
- Miešané orechy
- Čerstvé ovocie
- Syr, sušienky
- Po večeri:
- Káva
Zdroje:
- ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
- encyclopedia-titanica.org
- rmstitanic1912.weebly.com
- titanic.fandom.com
- TITANIC: HONOR AND GLORY © 2013-2019 FFE CO. & VDR LLC
© Ing. Adam Vanečko