zeleninova polievka titanic 3. trieda

Sýta Zeleninová polievka z 3. triedy Titanicu

Základ zeleninovej polievky servírovanej v 3. triede v posledný deň plavby Titanicu na obed tvorí slepačí vývar, ktorý vám pre dĺžku varenia odporúčam pripraviť si deň vopred.

Slepačí vývar

Pri recepte na slepačí vývar som sa inšpiroval z receptúr a technológie pokrmov od Konráda Kendíka, z ktorých sme varili na strednej škole.

Ingrediencie na 2,5 l vývaru:

  • 550 g kuracej polievkovej zmesi (kuracie krky, žalúdky a chrbty)
  • 3 l pitnej vody
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • 60 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • petržlenovú vňať
  • zelerovú vňať

Výrobný postup:

  1. Umyjeme a vriacou vodou sparíme kuraciu polievkovú zmes. Vložíme do vhodnej nádoby, zalejeme studenou vodou a pomaly necháme zovrieť. Po zovretí osolíme, pridáme celé čierne, nové korenie a pomaly varíme. Hodinu pred koncom varenia pridáme nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, petržlenovú a zelerovú vňať a varíme domäkka.
  2. Uvarenú kuraciu polievkovú zmes vyberieme a vývar precedíme. Vývar používame na prípravu slepačích, hydinových polievok a pokrmov. Mäso zo sliepky môžeme použiť ako vložku do polievok alebo na prípravu pokrmov.

Zeleninová polievka

Príprava zeleninovej polievky je na rozdiel od polievok servírovaných vo vyšších dvoch triedach Titanicu jednoduchá.

Ingrediencie (6 porcií):

  • 2 lyžice masla
  • 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
  • 150 g nakrájaného zeleru
  • 150 g nakrájanej mrkvy (mrkvu aj zeler som nastrúhal)
  • 1 zemiak, ošúpaný a nakrájaný kocky
  • 5 strúčikov cesnaku, roztlačených
  • 1 čajovú lyžičku sušeného oregana
  • 1 čajovú lyžičku sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1,5 l kuracieho (alebo zeleninového) vývaru
  • 300 g scedenej bielej fazule
  • 75 g kukuričných zŕn
  • 100 g špargle (ideálna je čerstvá, ale môžete použiť aj sterilizovanú)
  • 90 g nahrubo nasekaného švajčiarskeho mangoldu alebo špenátu
  • Soľ a korenie

Výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozpustíme na strednom ohni maslo. Primiešame cibuľu, zeler, mrkvu, zemiak, cesnak, oregano, tymián a bobkový list. Zakryjeme a za častého miešania dusíme 10 minút.
  2. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a necháme slabo vrieť 15 až 20 minút alebo kým nie je zelenina takmer mäkká.
  3. Medzitým scedíme a opláchneme fazuľu. Fazuľu, kukuricu a špargľu primiešame do zeleninovej zmesi. Varíme 5 minút alebo kým nebude špargľa jasne zelená a jemná (v prípade, že sme použili čerstvú). Primiešame švajčiarsky mangold a dochutíme soľou a korením.

Zeleninová polievka je mimoriadne sýta. Pasažieri 3. triedy Titanicu nezjedli počas jedného obeda alebo večere toľko chodov ako tomu bolo vo vyšších triedach. Preto sú podávané jedlá výživnejšie a energetickejšie.

Obedové menu:

Titanic Live 2015 Prague

Zdroje:

  • ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
  • KENDÍK, K. 2003. Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach

© Ing. Adam Vanečko