filet mignon lili zemiaky anna vecera 1. trieda titanic entree

Filet Mignon Lili so zemiakmi Anna z 1. triedy Titanicu

Filet Mignon Lili bolo servírované ako jedno z 3 entrée (1. mäsitý chod po polievke, predkrm) na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Ďalšie entrée boli Kuracie na lyonský spôsob a Plnená cuketa. Ku jedlám sa podávalo červené Bordeaux.

Autori vo svojej knihe uvádzajú, že ak hľadáte jedlo, ktoré je stelesnením výstrednosti eduardovskej éry, už nemusíte ďalej hľadať. Filet mignon, korunované artičokou, na lôžku z maslových zemiakov Anna, sprevádza maslová omáčka s koňakom, madeirou a červeným vínom. V pôvodnom recepte dopĺňa hovädziu sviečkovicu foie gras a hľuzovka. Ak podávate všetkých 11 chodov, pravdepodobne bude rozumné uložiť si tento recept na inú príležitosť. Priznám sa, že nie som veľkým zástancom foie gras. Predpokladám ale, že ak poznáte správnych ľudí, lepšie mäsiarstvá alebo obchody s gurmánskymi špecialitami, nebude problém pozháňať ho. Väčší problém možno budete mať s hľuzovkami. Obe, foie gras aj hľuzovky, uvádzam preto v recepte ako ľubovoľné.

Omáčka

Základ omáčky tvorí šalotka opražená na masle, paradajková pasta, koňak, Madeira, červené víno a hovädzí vývar. Omáčka je okorenená rozmarínom a bobkovým listom a ochutená soľou a mletým čiernym korením. Aby omáčka správne zhustla, odporúčam vám použiť domáci hovädzí vývar.

Ingrediencie na omáčku (6 porcií):

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 3 nadrobno nakrájané veľké šalotky alebo 1/2 cibule
  • 1 a 1/2 polievkovej lyžice paradajkovej pasty
  • jeden bobkový list
  • 1 vetvičku čerstvého rozmarínu
  • 1/2 šálky (125 ml) koňaku
  • pol šálky (125 ml) Madeiry
  • 1/2 šálky (125 ml) červeného vína
  • 3 šálky (750 ml) domáceho hovädzieho vývaru
  • Soľ a mleté čierne korenie

Výrobný postup:

V hrnci rozpustíme 1 polievkovú lyžicu masla. Pridáme šalotku a za častého miešania varíme 5 minút alebo kým nezmäkne. Vmiešame paradajkovú pastu, bobkový list a rozmarín. Dobre premiešame. Prilejeme koňak, Madeiru a červené víno. Privedieme k varu. Necháme vrieť 10 minút alebo kým sa obsah nezredukuje na asi 1/2 šálky. Prilejeme hovädzí vývar. Necháme vrieť 15 minút alebo kým sa obsah nezredukuje na asi 1 šálku. Precedíme do čistého hrnca na nízkom plameni a zašľaháme zvyšné maslo. Dochutíme podľa chuti. Udržiavame teplé.

Zemiaky Anna

Vrstvy zemiakových lupienkov potretých maslom, osolených a okorenených mletým čiernym korením, pečených v rúre.

Ingrediencie na zemiaky Anna (6 porcií):

  • 3/4 šálky (190 g) rozpusteného nesoleného masla
  • 6 olúpaných a na veľmi tenké plátky nakrájaných stredne veľkých zemiakov
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia

Výrobný postup:

Vyšší ohňovzdorný pekáč s priemerom okolo 28 cm potrieme dostatkom rozpusteného masla. Na dno pekáča poukladáme zemiakové lupienky, aby sa navzájom čiastočne prekrývali. Vrstvu zemiakov potrieme dostatočným množstvom masla. Posypeme trochou soli a mletého čierneho korenia. Tento postup zopakujeme, kým neminieme všetky zemiaky. Nakoniec hornú vrstvu mierne stlačíme. Pekáč položíme na stredne vysoký plameň asi na 10 minút alebo kým spodná vrstva nezhnedne. Zakryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C 15 minút alebo kým zemiaky nebudú mäkké. Odkryjeme a grilujeme 1 až 2 minúty alebo kým nie sú zemiaky hnedé a chrumkavé. Necháme 5 minút postáť.

Filet Mignon Lili

Hovädzia sviečkovica pripravená minútkovým spôsobom na masle s rastlinným olejom a cesnakom. Sviečkovica sa môže podávať s prudko osmaženou husacou pečeňou a čiernou hľuzovkou. Vrch každej porcie zdobia artičoky pripravené vo výpeku.

Ingrediencie na Filet Mignon Lili (6 porcií):

  • 6 plátkov filet mignon (spolu okolo 1 kg)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja
  • 2 na plátky nakrájané strúčiky cesnaku
  • 6 medailónikov foie gras (husacej pečene) (ľubovoľné)
  • šesť varených na štvrtiny nakrájaných artičokových sŕdc
  • 6 plátkov čiernej hľuzovky (ľubovoľné)

Filet Mignon Lili – výrobný postup:

Hovädziu sviečkovicu si nasolíme a nakoreníme. Na veľkej panvici roztopíme na strednom plameni maslo s rastlinným olejom. Pridáme cesnak a za častého miešania varíme 2 minúty. Zvýšime teplotu na stredne vysokú a pridáme filet mignon. Varíme, pričom raz otočíme, 10 až 12 minút alebo kým mäso nezhnedne, ale vo vnútri je stále ružové. Vyberieme z panvice, prekryjeme fóliou a necháme stáť asi 5 minút. V prípade, že pridávame aj foie gras, vytrieme panvicu a vrátime ju na silný plameň. Husaciu pečeň prudko osmažíme 30 sekúnd z každej strany alebo do zlatista. Vyberieme z panvice a odložíme bokom. Do panvice jemne vhodíme artičoky a povaríme ich 2 minúty alebo kým sa nezohrejú.

Podávanie Filet Mignon Lili so zemiakmi Anna

Do stredu teplého taniera položíme obrátene lôžko zo zemiakov Anna. Navrch lôžka položíme filet mignon, za ktorým nasleduje plátok foie gras a plátok hľuzovky (ak ju používame). Omáčku nalejeme okolo okraja taniera. Ozdobíme artičokmi.

Pripravte si tiež Medailóniky so smrčkami na lôžku z duseného kelu alebo Pečenú hovädziu sviečkovicu na lesnícky spôsob so zámockými zemiakmi.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko